De zomer en herfst van 2017, onze violisten binnen en buiten de landsgrenzen!
|
Klik op onderstaande foto om het hele verslag te lezen: |
 |
|
|
Onze violisten kleuren de Limburgse lente van 2017! |
 |
Vanuit verschillende Limburgse hoeken vroeg men de eerste helft van dit jaar het strijkerensemble van onze academie, maar onze violisten waren te druk om in groep te kunnen aantreden. Slechts 2x konden ze op een groepsuitnodiging ingaan.
Op 30 januari organiseerde collega Sophie Gabriëlseen klasconcert in onze Opuszaal. Hier speelden ook enkele leerlingen van andere instrumentklassen, maar het gros vormden onze violisten. Met o.a. maar liefst 2 strijkkwartetten. Het eerste met uit leerlingen nog in opleiding. Het 2e, het Cava-kwartet van oud-leerlingen. Dit laatste begeleidde een van onze gevorderde leerlingen in het concerto in G van Joseph Haydn. Een primeur voor onze academie!
Op 11 februari verzorgde een van onze jonge vedelaars in Bommershoven een concertmis in aanloop naar de viering van de Plechtige Communie. Haar ingetogen bijdrage sprak zich snel rond. Jonge, goed spelende violisten inspireren altijd, zeker in een viool-arme regio. Al snel volgden uitnodigingen voor de Paaswake te Kortessem en de Plechtige Communiemis op 7 mei, eveneens te Kortessem. Met gepaste werkjes van Mozart, Dancla en Handel kregen die vieringen de gepaste inkleding. De jonge communicanten waren duidelijk onder de indruk.
In diezelfde periode trad een van onze jongste violisten voor het eerst en nog wel alleen aan in een Eucharistieviering te Niel-bij-As. Deze kerk is geregeld een gastvrij huis voor al onze leerlingen, in het bijzonder de leerlingen van de orgelklas. Zij krijgen er ook hun orgellessen. En ook hier viel onze violist op. Meteen kwam de uitnodiging om ook de mis van de Plechtige Communie te As (7 mei) op te luisteren, waarin zo verschillende van onze leerlingen musiceerden.
Na deze eerder rustige tijd was de aprilmaand flink drukker. Op 23 april lukte het dan toch om, na 4 jaar afwezigheid, als ensemble opnieuw te Bilzen in de Concordiazaal aan te treden. Nu waren het onze meest gevorderde strijkers, samen met een aantal afgestudeerden. 4 jaar was niet lang genoeg om de ‘Violisten van Dilsen-Stokkem’ te laten vergeten. Ongeveer 20 minuten voor aanvang zat de zaal al afgeladen vol. Heel wat lui hadden er flink wat kilometers voor gereden! Op het programma zowel muziek van Benjamin Britten, Schumann, Haydn (het vioolconcerto in G met een van onze leerlingen als soliste!), Mozart, Brahms als van Miklos Roszà, Franz Grothe e.a.. Na afloop werd al dadelijk gevraagd of onze mensen het volgende seizoen konden terugkomen!
1 Dag later, 24 april, trad een van onze jongste violisten op in de kleuterklas te Tongeren. Ook zij was als violiste al eerder opgemerkt, vandaar de uitnodiging, want zijzelf woont in de buurt van St. Truiden. De kleutertjes waren begeesterd! Fijn dat de school inspeelde op deze mogelijkheid.
28 april wachtte weeral een podium, nul opnieuw in onze academie: het talentenconcert! Een mooi programma door onze beste mensen van het ogenblik. Hier speelden onze violisten (2 violisten en een altviolist) het prachtige “Cantabile” uit de “4 Romantische stukken” van Antonin Dvorak! Een andere violiste speelde het trio (fluit, viool, piano) van Jaques Ibert.
Ondertussen waren verscheidene van onze strijkers (viool, altviool, cello, bas) druk in de weer met de voorbereiding van de musical “Oliver” in Bree, waarvoor zij gevraagd waren. De bijbehorende CD-opname hadden ze toen al achter de rug. De partituren waren dé originele uit Londen. Met de bijbehorende moeilijkheidsgraad natuurlijk, maar onze strijkers brachten het er piekfijn af. Heel de maand mei was gevuld met opvoeringen. Een unieke kans voor onze vedelaars! |
|
 |
Op 4 juni waren onze violisten dan weer eens als ensemble te gast in de St. Martinuskerk te Dilsen. Zoals vorig jaar luisterden ze er het Feest van het Inzicht, het Pinksterfeest, op. Met 14 waren ze op het stemmige hoogzaal. Ook dit jaar weer met enkele nieuwe gezichten, die eerstmaals een hoogzaal betraden! Een belevenis! Nochtans liep de voorbereiding niet van een leien dakje. De kalenders op 1 rij krijgen... Maar het lukte! Prachtige muziek van Purcell, Flor Peeters, Bach, Franck, Handel en Charpentier weerklonk. De kerkgangers, vorig jaar al door de onzen muzikaal verwend, waren ook nu weer zeer verrast, niet in het minst door onze sopraan Hanne Creemers. (oud-) leerlinge van onze academie, talent van eigen bodem ten onrechte onbekend. Hanne trad al enkele keren met onze violisten op, maar nooit in Dilsen-Stokkem. Bij een lekker glaasje na afloop verdrongen de kerkgangers zich om te vragen wie toch die zangeres was? Hanne glimlachte er eenvoudig bij.
Maar ook onze oud-leerlingen waren in de late lente druk bezig met hun ensembles, ontstaan uit de jarenlange violistenwerking van onze academie.
Op 21 mei begeleidde het Quarte-Quart strijkkwartet in Genk het koor “De oud-Heivinken”. Grote verrassing bij het Genkse publiek! Vanwaar kwam dat strijkkwartet? Antwoord: uit de academie van Dilsen-Stokkem! Het zanggebeuren werd zo een zeer stemmig concert. Ook de volgende dagen werd in Genk nog over deze mooie verrassende samenwerking gesproken. |
|
Op 28 mei trad het Cava-strijkkwartet op in de concertreeks van het Clarenhof te Hasselt. Dit nieuwe initiatief te Hasselt toont weeral dat er in de regio én belangstelling én talent is. De rijke strijkkwartet literatuur klonk voor een volgelopen zaal. Onze mensen werden gelauwerd voor hun kunnen, dat de zondagochtend zo mooi aankleedde.
24 juni trad dan weer een gelegenheidskwartet van oud-leerlingen op voor Samana Diepenbeek, de vrijwilligersorganisatie voor de zieken. Dit voor 40 jaar Samana. Ook hier verrassing over een strijkkwartet. Strijkkwartetten kwamen, op een uitzondering na, niet voor in Limburg. Maar onze oud-leerlingen brengen daar nu een kering in. Het onderstreept nog maar eens de grote rol, die onze academie speelt/speelde in de socio-muzikale wereld van onze provincie. Zonder haar zou er veel minder geweest zijn in de strijkerswereld, de koorwereld en een aantal keer ook in de hafabra-wereld.
De maand juni bracht ook nog een ander jubileum. Sinds ongeveer 10 jaar doet het Conservatorium van Maastricht bijna jaarlijks beroep op onze violisten om de eigen leerlingen bij hun eindexamens te beleiden. Het begon met het Enigma-ensemble van onze oud-leerlingen (violisten). Zij werkten er enkele jaren onder de leiding van de Portugese dirigent Luis Andrade, die ondertussen een internationale carrière uitbouwde. In het verleden vroegen de klassen orkestdirectie, zang- en opera om hulp. Dit jaar vroeg de harpklas van Anneleen Lenaerts (harpiste bij de Wiener Philharmoniker). Onze violisten moesten o.a. het harpkwintet van Debussy spelen. Geen kleine opgave. Maar ze deden het goed en de kandidate slaagde voor haar examen. En ook dit jaar was er weer een bijdrage vanuit onze academie voor het examen orkestdirectie. Voor wie de relevantie van onze academie in het culturele leven van de (wijde) regio nog niet duidelijk zou zijn. |
 |
|
|
|
De herfst van 2016, onze strijkers zeer divers aan het werk! |
Na 'n muzikaal ongewoon drukke september hielden onze strijkers ‘n adempauze. Hoewel, niet voor lang. Op 15 oktober reisde de Pinkstergroep (zie Pinksteren in Elen, 2016) met het versterkte St. Caecilia-koor uit Elen mee naar Ell in Nederland. Dit als tegenbezoek voor de concertmis door het Avanti-koor uit Ell, Pinsteren 2016 in de St. Martinuskerk te Dilsen. Ell kreeg van Elen het mooie Pinksterprogramma aangeboden: de Missa Angelica van oud-collega Roger Hulsmans en de aanvullende liederen. Naast een meer dan geslaagde concertmis, werd het ook een fijn weerzien met de vrienden uit Ell. Men was er uitermate opgetogen over onze nog jonge violisten en een nog jongere celliste. Toch was de voorbereiding moeizaam verlopen. Tot op het laatste ogenblik vielen violisten uit door heirkracht. Gelukkig kan onze academie intussen op zoveel goed spelende oud-leerlingen en amateurviolisten uit de regio bogen, dat ook deze onverwachte problemen (tot de dag voor de concertmis!) opgelost geraakten. In Ell was men het unaniem eens: Elen (Dilsen-Stokkem) en Ell moeten nog samen musiceren! |
 |
Verslag van de concertmis te Ell in het fedratieblad van Dilsen-Stokkem |
|
Maar ook het 'binnenland' kwam aan zijn trekken dankzij onze vedelaars!
Op 22 oktober was een beperkt strijkersensemble uitgenodigd om het koor van Rooierheide (Diepenbeek) te begeleiden en een deel van het programma voor zijn rekening te nemen. Onze mensen verklankten composities van o.a. Robert Schumann, Miklos Rosza, Nico Dostal e.a.. Dit een een muziekacademie-ensemble zulks bracht, had men in Diepenbeek nooit gedacht! Na afloop van het concert werd bij een glas en een hapje hierover nog lang nagepraat. Niet alleen door het publiek. Ook het koor en zijn Duitse dirigent, Axel Janssen, kregen door deze avond ideeën voor een verdere samenwerking.
En nog in oktober speelde een van onze jongste violisten mee in een benefietconcert in St.-Truiden.
Naar jaarlijkse traditie was het USO (Univ. Symf. Orkest van de KUL) tijdens de Allerheiligen-vakantie in het buitenland voor zijn herfstconcerten. Nu was Kopenhagen de eindbestemming met in het orkest traditiegetrouw weer oud-violisten van onze academie én… voor het eerst ook een contrabassiste. Ze speelden o.a. in prachtige Festsalen van de Kobenhavns Universitet. De week na de reis brachten ze het mooie concertprogramma 2x in de uitverkochte PSD-aula te Leuven. Een mondiale orkestsamenstelling op het podium, een mondiale publiekssamenstelling in de zaal en daar onze strijkende Limburgers tussen. Of hoe een opleiding aan onze academie deuren kan openen tot ver buiten de landsgrenzen!
In diezelfde week reden 2 van onze jongere violisten naar de Jong Symfonie Antwerpen voor de herfstsessie, uitmondend in een sfeervol concert in de stad!
En nog in november werd een van onze oud-leerlingen viool gevraagd voor het opluisteren van het symposium van NERF-Retreat te Leuven (KUL). Een hele eer, te meer omdat aan de piano een docent van de Harvard University begeleidde!
Daarna (op 19-11) weer reisden onze (ex.-)violisten weer naar Nederland, nu als leden van 'De Kamazollekes' uit Borgloon. Ze waren te gast in het prachtige kasteel Groot Buggenum te Grathem voor het internationale dialectcongres! Daar vormden ze een meer dan welgekome, welluidende afwisseling tussen de vele lezingen!
Op zondag 27 november traden onze mensen weer aan, nu als grotere groep in het CC Adelberg te Lommel. Het was 2 jaar geleden, dat ze uitgenodigd werden door het koor Locomotief olv. onze collega Christel Van de Briel. Toen voor ‘Pop meets Classics 2’, nu voor de 3e 'Pop meets Classics'! Het succes van het verleden effende het pad voor nu. Koor, combo en onze vedelaars speelden nl. voor 2 uitverkochte concerten op een dag! Met de geluid-, lichttest en generale repetitie vooraf (om de huurkosten van de zaal te beperken) werd het wel een heel lange dag voor alle vertolkers. En voor onze jonge mensen kwam er nog bij: nog huiswerk maken, lessen leren voor maandagochtend! Maar daarmee zijn onze jongeren intussen vertrouwd. Zij weten hoe te plannen, klagen niet, iedereen altijd goed gemutst op post! En zo werden het weer 2 onvergetelijke concerten met muziek van zowel Adèle als Schumann, The Beachboys als Bach, The Beatels als Mozart... Lommel droomde bij lekkers na afloop al over de 4e keer... over 2 jaar! Maar voor dat lekkers moesten onze strijkers helaas passen. Minder dan 12 uur later wachtte de school en mogelijk toetsen. Gezwind reden ze in de nacht door de Noord-Limburgse bossen terug naar huis.
|
 |
Onze strijkers olv. collega Christel Vandebriel in het CC Adelberg te Lommel |
|
Maar er waren ook de minder opvallende initiatieven, zoals een van onze leerlingen, die zelf het initiatief nam om haar stage bij dementerende ouderen (Maasmechelen) te combineren met vioolspelen voor hen. Bij velen had dit meer effect dan therapie of medicatie. Of ook die andere jonge violist, die te As in het bejaardentehuis ging spelen voor de bewoners!
En dan begon de muzikaal drukke decembermaand voor onze violisten, die dan toch ook met de schoolexamens zitten. Niet iedereen doet het hen na!
Op 9 december trad een van onze jonge musici op voor de leerlingen van een lagere school te Nieuwerkerke. Muziek voor de Advent. Ook in december: het Kerstconcert van onze academie, waar verscheidene van onze violisten aan deelnamen met stemmige Kerstliederen! Op 24 december luisterden weer anderen de jaarlijkse Kerstviering op in het Ursulinenklooster te Diepenbeek. Ook naar jaarlijkse traditie: de week van de (razend gezellige) Kerstvertellingen in de kelders van het Begijnhof te Tongeren, met élke avond een àndere van onze violisten. En nog te Tongeren, met verschillende van onze oudgedienden: de jaarlijkse Operetteproductie van Casino Tongeren: De Lustige weduwe. Dit jaar 3 uitverkochte zalen, goed voor ongeveer 2000 luisteraars! En zowel in november als in december werden in heel Haspengouw ook nog missen ter voorbereiding van de Plechtige Communie opgeluisterd door violisten van onze academie. Tijd om even welverdiend te verpozen bij de jaarwissel eer 2017 muzikaal boeiend van start zou gaan. |
|
|
De zonovergoten september van 2016, een supertoffe maand voor onze strijkers! |
De oud-Vlaamse naam voor augustus is ‘de oogstmaand’, die voor september ‘de herfstmaand’. Maar in 2016 was september dé oogstmaand voor onze violisten. Nooit voorheen waren ze voor concerten in september zoveel uithuizig!
Het begon al op 4 september in het ‘Land van Loon’ voor de 6e dialectnamiddag 'Laon is Sjaon’. Helaas met guur weer. Het pittoreske openlucht theater moest ingeruild worden voor de (kleinere) kerk. En zo helaas meer dan 200 mensen, die geen plaats vonden. Maar ze stonden er weer, als vaste waarde intussen: onze (oud-)leerlingen/violisten bij de 'Kamazollekes', de volksmuziekgroep uit Loon. En ook dit jaar was de dialectnamiddag met z’n verhalen, liedjes, grappen enz. een schot in de roos! |
|
 |
Onze jonge violisten op ‘Parkours’ Maastricht |
|
Op 14 september was het land van Loon alweer opnieuw aan de beurt! Een van onze jonge violisten werd genodigd om de voorstelling van het boek '1000 jaar Borgloon' op het gemeentehuis stijlvol op te luisteren. Maar met de zon aan de hemel ging alles buiten door. Onze violiste kweet zich met klasse van haar taak, want na afloop vroegen belangstellenden of zij ook elders voor dergelijke gebeurtenissen dit wilde doen!
|
 |
1000 jaar Borgloon |
|
Op 17 september was de St. Martinusparochie in Dilsen aan de beurt. Toen luisterden onze gevorderde en afgestudeerde strijkers, samen met het 'Van Eyck-Ensemble' uit Maaseik, de zaterdag Eucharistie op met de Kleine Orgelmesse (Mozart KV259)! Maar ook de hobo's en de paukenist kwamen van onze academie. Naast Mozart klonken ook andere meesterwerken uit de religieuze muziek (Mendelssohn, Handel, De Boeck)! In het orkest speelden heel wat ouders met hun eigen kinderen, allemaal opgeleid aan onze academie! Het geheel stond onder de kundige leiding van tenor, Robert Luts. De prachtige muziek maakte grote indruk op de talrijke kerkgangers. Om 18u30 liep de eredienst ten einde, maar de laatste kerkgangers verlieten het kerkgebouw pas om 19u55! Van napraten gesproken... én van plannen voor de toekomst gesproken... |
|
 |
De Kleine Orgelmesse (W.A. Mozart) in de St.Martinuskerk |
|
Op zaterdagavond 24 september trok onze 'middenploeg' naar Molenbeersel. Zij waren er in Maastricht en in Dilsen niet bij en daarmee de laatste redding voor onze academie toen Molenbeersel vroeg om de zangavond voor 20 jaar seniorenkoor Molenbeersel op te luisteren. Zo kon onze academie op iedere uitnodiging ingaan: 3 verschillende strijkersensembles werden uitgestuurd!! In Molenbeersel musiceerden onze violisten samen met de locale accordeonclub en enkele trompetsolisten! Het werd een onvergetelijke (mee-)zing avond met, naast populaire liedjes, ook prachtige kunstliederen. Henri Coenen uit Elen hanteerde het dirigeerstokje, een man waardoor onze violisten al meer dan 30 jaar geregeld op allerlei podia binnen en buiten Limburg te zien waren/zijn!! In het decennia lange succesverhaal van onze violisten speelde/speelt hij een grote rol!
|
 |
|
 |
De drukke september sloot in de kathedraal te Hasselt. Heel de ploeg van de Kleine Orgelmesse van Mozart, een week voorheen in Dilsen, trad nu aan in het kader van de concertmissen van de kathedraal. Het kerkgebouw was tot de allerlaatste stoel gevuld! De deken, die ook voorging, vertelde achteraf dat de opkomst van de kerkgangers die zondag 3x hoger lag dan anders. De impact op de luisteraars was dezelfde als een week voorheen. Bij verscheidene luisteraars vloeiden tranen. Maar er dient ook gezegd dat de ochtend zijn orgelpunt kreeg door het magistrale orgelspel aan het einde van de dienst, door collega Johan Hermans (academie Hasselt). Hij trok alle registers van het grote instrument open en liet heel het kerkgebouw jubelen! Mooier kon het niet. Dat de kerkgangers om 13u vriendelijk verzocht werd plaats te ruimen voor een doopplechtigheid, die toen aanving, terwijl de concertmis om 12u eindigde, spreekt boekdelen over wat die zondagochtend in de kathedraal gebeurd was. Onze strijkers, waardige culturele ambassadeurs van Dilsen-Stokkem! |
|
|
|
Winter, lente en zomer 2016 met onze violisten! Geen winter-, lente- of zomerslaap! |
De aanvang van het nieuwe jaar hing nog in de lucht toen 3 van onze jonge violisten in Antwerpen gingen meespelen in het ‘Animated 2016 Jong Symfonisch Orkest Antwerpen’. Ze waren immers opgemerkt, een half jaar voorheen, bij het orkest van J&M Limburg op Alden Biesen. ‘Animated’ daagde uit: o.a. de ‘Bolero’ van Maurice Ravel op het programma! En de kers op de taart? Na dagen flink samen oefenen, op 13 februari een slotconcert in Amuus te Antwerpen!
In februari waaide de wind dan weer uit een heel andere richting. Het Requiem van Gabriël Fauré, door onze violisten, enkele jaren geleden, echo-de nog steeds na. Dat onze mensen dit konden, had koren de ogen geopend! Een vergelijkbaar professioneel ensemble was voor hen onbetaalbaar. Nu nam het koor ‘Cantifoone’ (Bilzen, olv. Annick Claesen) het voortouw met versterking van ‘Cantate’ (Aarschot, olv. Tineke Verlooy). Het was met ‘Cantate’ dat onze violisten voor het eerst dit prachtige ‘Requiem’ brachten.
Er stelde zich wel 1 probleem. Fauré was te weinig voor het concertprogramma. Wat paste hierbij qua thema, tijdsduur? Er bood zich niet dadelijk een oplossing, zodat bij de muzikale vrienden van weleer te Aken nagevraagd werd. Die waren opgeleid in ‘Kirchenmusik’. Maar ook in Aken waren veel jaren verstreken en de gezochten werkten nu voor de blauwhelmen in Afghanistan! En dus werd in Afghanistan nagedacht over een oplossing voor de strijkers van Dilsen-Stokkem! De keuze viel op de beklemmende ‘Via Crucifix’ van Franz Lizst. Niet met orkestbegeleiding, wél met orgel. En of dit een beklemmende versie werd!
Met maar 2 repetities stonden onze strijkers er, ondanks dat heel wat violisten intussen vervangen waren door andere (veel jongere). Zo is dat nu eenmaal met een academie-ensemble. Toen kwam de eerste ontmoeting met de koren en de solisten, sopraan Karlijn Noten en bariton Koen Van Agtmael), in de kerk van Val-meer. De chemie was er meteen, iedereen was goed voorbereid! De koren (60 zangers), orkest (20 musici), solisten, organiste klonken prachtig van bij de 1ste noot!
Het 1ste concert vond ook in Valmeer plaats (28 februari) voor een propvolle kerk. De lokale Heemkundige Kring besefte de uitzonderlijke gebeurtenis en legde alles op geluids- en filmband vast. Het werd een indrukwekkend concert, deels omdat de organiste en het orgel in het orkest konden plaats nemen. Maar ook omdat beide koren zeer genuanceerd zongen, gedragen door een heel warm klinkende strijkersgroep. Dit in tegenstelling tot het concert op 3 maart in Wezemaal (Aarschot), waar het orgel op het hoogzaal stond en koren/orkest vooraan in de kerk. Maar ook hier zetten alle vertolkers een uitmuntende prestatie neer! Ook voor een volle (weliswaar erg koude) kerk. Na beide concerten moesten heel wat luisteraars bij ‘n glaasje hun enthousiasme kwijt. Onder hen verscheidene die bekend staan om hun wel erg kritische ingesteldheid. Maar niet voor deze 2 Fauré-concerten! Ze waren o.a. erg onder de indruk van de kwaliteit van onze strijkers. Onder hen ook verscheidene die, na het concert in Valmeer, speciaal terugkeerden voor het 2e concert in Wezemaal!
Maar ook onze beginnende violisten zaten niet stil. Op 31 januari vulden zij de namiddag met hun leerlingenvoordracht in de Opuszaal van onze academie. Naast viool, begeleid door piano, was er ook kamermuziek te genieten (duo’s, strijkkwartet, strijkkwintet). De 19e maart speelde een van die jonge violisten ook in het bejaardentehuis ‘Pallieter’ in As. Dit op initiatief van haar school ‘De duizendpoot’ te As. En op 27 maart, Paasdag luisterde een van onze jonge violisten de Paasmis op in Maasmechelen!
Enkele weken daarvoor kwam echter uit Ell (Nederland), waar onze violisten het jaar daarvoor fijn samen musiceerden met het Ellse Avanti-koor, slecht nieuws. Een van de koorleden was stervende en zijzelf vroeg of dezelfde violisten als toen haar uitvaartdienst wilden opluisteren met de innemende Missa Angelica van Meester Roger Hulsmans. Natuurlijk wilden onze mensen dit. Enkelen waren echter niet vrij, maar onze academie heeft al jaren geen probleem meer als onverwacht vervangers moeten aantreden. Een volledig ensemble speelde ingetogen het afscheid in Ell, die 2e april. Die laatste wens werd integer vervuld.
In de loop van de maand april nodigde onze collega harp, Sonja Tavormina, een strijkkwartet van oud-leerlingen, violisten, uit om haar te begeleiden in haar bewerking van ‘Primavera’ (Enaudi). Mét geluids- en beeldopname in onze Opuszaal. Op de uren flink oefenen/opnemen, volgde nog heel de technische nabewerking, maar het resultaat mocht er wel zijn. Het filmpje werd op you tube geplaatst en kreeg binnen de kortste tijd wereldwijd een ruime bijval.
https://www.youtube.com/watch?v=7CsSxAR12gA
Nog in april kwam een andere van onze violisten op een enig idee. Ze volgt de opleiding ouderverzorging. In het ouderentehuis van Maasmechelen speelde ze in haar eentje bekende liedjes uit de jeugdjaren van de dementie- en Alzheimerpatiënten. Dat werd een zeer gesmaakt concertje, waarbij heel duidelijk te zien was welke grote beleving dit bij de oudjes wakker maakte. Maar ook het personeel stond te kijken. Een toekomstig personeelslid dat zowat kan! Of hoe een viool ook andere deuren kan openen. |
 |
Pinksterzaterdag in Dilsen, 14 mei 2016 |
In de meimaand haalden onze violisten weer een stunt uit! Op Pinksterzaterdag, 14 mei, stond de ‘Missa Jubilate Deo’ van Meester Roger Hulsmans in de St. Martinuskerk te Dilsen op het programma. Het vervolg van de fijne samenwerking in Ell (Nederland) tussen het Avanti-koor olv. Victoria Chuyanova onze violisten. Maar… de ‘Missa Angelica’, ook van Meester Roger, stond voor 15 mei, Pinksteren, in Elen aangekondigd. Daar met het St. Caecilia-koor van Elen olv. Eric Opdenakker en de strijkers van onze academie. Dus: 2 verschillende missen van Meester Roger, op 2 verschillende plaatsen in dezelfde gemeente, door 2 totaal verschillende koren en orkesten, tijdens hetzelfde weekeinde! En op het Nederlandse koor na, allemaal mensen van eigen bodem! Veel intenser kan onze academie in eigen regio niet meer aanwezig zijn. |
 |
In beide kerken genoten alle vertolkers, in aanwezigheid van de componist, ongelofelijk veel bijval. Zelfs vanuit Hasselt, Tongeren, Bilzen en Diest waren mensen speciaal hiervoor naar Dilsen-Stokkem afgezakt! En ze hadden het zich niet beklaagd, vertelden ze achteraf blij! |
 |
Pinksteren in Elen, 15 mei 2016 |
De meimaand is jaarlijks ook de Communiemaand. Analoog met vorig jaar luisterde ook nu weer een violiste van onze academie, begeleid door een accordeonist, in Haspengouw ettelijke Communiemissen op. De communiecantjes keken zich de ogen uit op onze jonge, puike violiste. Ze kennen dat niet in hun regio. Hopelijk vindt een of ander kindje hierdoor de weg naar een wereld van schoonheid.
En het schooljaar werd op 30 juni besloten met nog een andere violiste, die in haar ‘Middenschool H. Hart’ te Bree in kerk van De Vostert de eindejaars plechtigheid opluisterde. Hierbij begeleid op piano door een vriendinnetje. Ze bleek de enige van heel de school, die (nog?) viool speelt. Zo fijn, dat een violiste van onze academie kan laten zien, dat er ook nog een andere wereld is dan die van tablets of voetbal.
Een gulle zon opende de zomer! Vakantie!!! Maar verscheidene van onze violisten legden de viool niet voor 2 maanden in de kist. Enkelen gingen met het strijkersorkest van Nico in juli naar Polen! In augustus speelden dan weer anderen op een Bach-stage in Alden Biesen olv. Sigiswald Kuijken! Nog anderen trokken naar een muziekstage in Tilff (Wallonië). J&M Antwerpen Brussel
Maar ook op allerlei zomer-bbq’s in mooie Limburgse tuinen weerklonken Dilsen-Stokkemse vioolklanken!
Totaal onverwacht doken de Kamazollekes, de volksmuziekgroep uit Borgloon, op 31 juli en 15 augustus op in de Kluis te Vrijhern! Daarbij alweer 2 van onze violisten. De zon strooide met zachte warmte haar stralen over de golvende, groene omgeving. Heerlijke pannenkoeken en verse koffie geurden tot buiten. De muzikanten schoven bij tussen de tafeltjes in de kluis en gaven haast letterlijk een ‘tafelconcertje’ ten beste. De kleinschaligheid, de geestige liedjes (meezingers!) met de grote en kleine wijsheden van het leven, het droeg allemaal bij tot een zalige hoogzomer namiddagen.
|
 |
In de kluis van Vrijhern |
|
|
|
Onze violisten te Alden Biezen, Bilzen, augustus 2015. |
Van 28 tot 30 augustus organiseerde het Jeugd & Muziek-orkest Limburg haar jaarlijkse stage in Alden Biezen. Dit jaar waren ook jongere strijkers uit Limburg welkom. 6 van onze jonge violisten schreven in. 2 speelden nog maar 1 schooljaar viool, de anderen 3 jaren.
Het was hard werken. Hun opgedane kennis werd nu gekoppeld aan uithoudingsvermogen, maar het resultaat mocht er zijn! Zondagnamiddag 30 augustus werden ze onder een stralende zon door het Jeugd & Muziek-orkest begeleid in een mooi slotconcert! Het prachtige kader van Alden Biezen deed de rest. Violen en kastelen, het is dikwijls een fijne combinatie. Doodmoe, maar gelukkig keerden onze jongeren na afloop huiswaarts, een unieke ervaring rijker! |
 |
|
Onze violisten ook in de volksmuziek! |
Ook dit schooljaar ving weer aan met een bijdrage van onze violisten in de Limburgse volksmuziek. Op zondag 6 september speelden enkelen mee met ‘De kamazollekes’ in ‘Laon is sjaon’, te Borgloon. Het weer bleef gelukkig droog bij deze mix van volksmuziek, -verhalen en grappen in de locale dialecten. Ook dit jaar was het publiek weer massaal aanwezig. 20 september speelden anderen dan weer op het volksmuziekfeest te Leopoldsburg. Ook daar ging hun bijdrage niet onopgemerkt voorbij. |
|
Onze oud-leerlingen strijkers spelen voor de president van Europa! |
Ook tijdens hun opleiding in het hoger onderwijs musiceren onze oud-leerlingen nog steeds. Prachtige ontspanning na de lessen, stages en vele labo’s. Al decennia zijn ze actief in het culturele aanbod van de KU-Leuven, niet alleen in het USO, UHO, LUK en het Arenbergorkest maar ook in de kamermuziek. De laatste jaren hoort daar ook ‘n strijkkwartet van onze oud-leerlingen bij. Ze luisteren vnl. emeritaats-vieringen, proclamaties etc. op. Zo musiceerden ze op 18 september 2015 in Leuven voor een beperkt select publiek met o.a. voormalig president van de Europese Unie, Herman van Rompuy, minister Reynders, universiteitsprofessoren en andere hoogwaardigheidsbekleders. |
 |
|
De strijkers uit Dilsen-Stokkem met Mozart in Maaseik en Duitsland! |
In de lente van 2015 vroeg het Van Eyck-ensemble uit Maaseik of onze strijkers het konden begeleiden in de Missa brevis, KV259 van W.A. Mozart. Men wou die prachtige mis na de zomer in Maaseik én Steinfeld (Duitsland) brengen, zoals het hoort, tijdens de Eucharistie.
Onze mensen vertolkten ze al enkele keren, maar én omdat ze moeilijk is én omdat er intussen weer nieuwe jonge strijkers zaten, zou dit toch een fikse opdracht worden.
Voor de vocale solisten werd beroep gedaan op leerlingen van de muziekacademie van Hasselt.
Collega Kurt Theunissen bezorgde 2 uitstekende hoboisten, oud-collega Michel Ubaghs (violist) bracht zijn 2 zonen, prima trompettisten, de organiste werd AMV-collega, Lieve Schols van de academie van Genk en onze collega slagwerk, Chris Opsteyn, liet zijn zoon de pauken spelen. Zo ontstond een 25-koppig orkest waarin, op 3 musici na, alle anderen ouders met eigen kinderen waren, allemaal verbonden met onze academie! Een heus familieorkest! |

Onze strijkers en het Van Eyck-ensemble in de Catharinakerk te Maaseik |
In de loop van de zomer kregen de musici de partituren. De repetities startten intens vanaf 1 september, want 26 september was de première al in Maaseik. Het werd flink werken, individueel en in groep. Niet alleen de Mozart-mis, ook de muziek voor het religieuze concert, dat de eredienst in de Catharinakerk te Maaseik zou vooraf gaan. Maar op 26 september stond alles er! Die zonnige zaterdagnamiddag liep de kerk helemaal vol! De algemene muzikale leiding was in handen van tenor, Robert Luts.
Onze strijkers openden met een Ouverture van G.F. Handel, dan volgde een prachtig programma voor koor, orkest en orgel in werken van Mozart, Mendelssohn, De Boeck en Jenkins. De talrijke kerkgangers genoten zichtbaar.
Toen opende het belsignaal de Eredienst. Kyrië, Credo, Gloria…, al de door Mozart op toon gezette misdelen vulden de Catharinakerk met hun pracht. Het langdurige applaus na afloop liet geen twijfel over de schoonheid, die de kerkgangers ervaren hadden! Maar ook de uitvoerders waren gelukkig! De eerste opdracht was vervuld, een week later wachtte Duitsland! |
 |
Zaterdag 3 oktober reed het orkest vroeg in de namiddag naar de 1000 jaar oude Basilika van de prachtige Salvatorianer-adbij in Steinfeld! De concertmis op zondag was nl. te vroeg in de ochtend om alles ter plekke nog voor te bereiden. Overigens schoven in Steinfeld ook nog enkele Duitse cellisten bij.
Om 19u00 begon de generale repetitie. Toen onze mensen en het koor de Basilika betraden wisten ze niet waar eerst kijken. Zo ‘n mooie kerk! Toen de visuele verbazing wat afnam, begon de repetitie. Toen kwam de akoestische verbazing! Wat een klank ontplooide zich in die kerk! Solisten, koor, orkest klonken glashelder. Die zondagmis zou prachtig worden!
Zondagochtend kwam de 3e verrassing! Onze organiste uit Genk speelde op het orgel bij het orkest. De Duitse concertorganist Andreas Warler had intussen plaats genomen aan het grote orgel om de liederen/psalmen voor de gelovigen te begeleiden. Na het korte religieuze concert door onze mensen, zette hij de mis in met een grootse improvisatie. Die klom langzaam tot een absoluut hoogtepunt, het orgel jubelde in al zijn registers. Zo vloeiden de Vlaamse en de Duitse bijdragen naadloos in elkaar tot een uitzonderlijk mooi geheel. Dat alles meer dan gesmaakt werd, uitte zich in het dankwoord (in het Nederlands!) van de Duitse priester, alsook in het lange applaus van en de gesprekken met de gelovigen na afloop. Steinfeld was onder de indruk van wat onze mensen hen geschonken had. Meermaals drong men er op aan op een volgende keer! |
 |
Basilika Steinfeld
|
|
 |
Zondagochtend 4 oktober 2015 in de Basilika Steinfeld
|
|
Onze violisten in oktober met de 2e Latijnse Mis van collega Roger Hulsmans in Nederland en ‘het’ schilderij! |
Al jaren telt onze academie ook Nederlandse leerlingen, wat al enkele keren daar concerten bracht voor onze violisten. Ook in 2012 toen het koor ‘Avanti’ uit Ell (Nederland) zijn aanloop nam voor zijn jubileum van een halve eeuw samen zingen. Een sopraan in het koor, kende onze mensen al van jaren ervoor. Haar kinderen studeerden aan onze academie, haar echtgenoot vroeg in 2006 onze violisten om het prachtige concert ‘Het Gebaar’ mogelijk te maken (CC Achterolmen te Maaseik). Zo kwam in 2012 de vraag of onze violisten ‘Avanti’ voor het jubileumconcert wilden begeleiden in de Missa Jubilate Deo van ex-collega Roger Hulsmans, meester Roger! |
 |
16 september 2006 Het Gebaar olv. J. Koolen CC Achterolmen, Maaseik |
|
Het Ellse kerkdoksaal bood ruimte voor koor, orgel en 5 van onze violisten. De celliste, Nederlandse, ook oud-leerlinge van onze academie, woonde ter plaatse.
Ell werd één grote verrassing! Zaterdagnamiddag 17 oktober klommen onze mensen langs het nauwe wenteltrapje naar het doksaal. De cello geraakte amper boven. Daar wachtte ‘Avanti’ olv. V. Chuyanova, sopraan, opgeleid aan het conservatorium te Minsk (Wit-Rusland)! Wat een hartelijke kennismaking! Van bij het begin maakten de deskundige dirigente en een fiks ‘Avanti’ grote indruk. Het was aanpassen voor onze mensen om te voldoen aan de ‘Slavische’ interpretatie van de dirigente in de Missa Jubilate Deo.
Omgekeerd verrasten onze mensen koor en dirigente met hun mooie begeleiding! Violisten bleken een primeur in Ell! De wijde omgeving blijkt weinig of geen strijkers te bieden. En de laatste verrassing was een koorlid, dat een van onze violisten herkende ‘van ergens’. Onder de indruk van zoveel, reden onze mensen enkele uren later weer naar Dilsen-Stokkem.
De 2e repetitie, die volgende donderdagavond, wist een tenor uit het koor vanwaar hij onze violist kende. Die stond op een schilderij in zijn woonkamer! Stomme verbazing! Hoe kon dat? De man zou een fotootje nemen en bij het concert, zaterdag 24 oktober, meebrengen.
Concertdag! Om 15u00 begon de generale repetitie en ging het fotootje al rond. Inderdaad, de tenor was schilder en had onze violist geschilderd tijdens het concert ‘Het Gebaar’ in 2006 te Maaseik! Daar werd druk over na gepraat (en gelachen) tijdens de gezamenlijke broodjesmaaltijd met heerlijke warme soep!
Om 17u45 ging dan voor een volle kerk, in aanwezigheid van de componist, de prachtige jubileummis van start. En hoe dat klonk! Het doksaal stuurde de muziek glashelder het kerkschip in, vastgelegd in een mooie geluidsopname. Het dankwoord van de pastoor en Jan Koolen, het lange slotapplaus en het uitvoerig napraten met de mensen nadien, onderstreepten wat de compositie van ‘onze’ meester Roger in Ell losgemaakt had.
Dan wachtte in de zaal om de hoek een lekker glaasje. Onze mensen koesterden zich in de warme leefwereld van het ‘Avanti’-koor. Toen ze later door het donker weer richting Dilsen-Stokkem reden leek ‘Ell’ wel weken geduurd te hebben. Toch waren ze precies 1 week daarvoor voor het eerst langs dat smalle wenteltrapje naar het doksaal geklommen… Intussen prijkten onze violisten al op de website van het ‘Avanti’-koor! |
|
 |
20 oktober 2015 met het koor ‘Avanti’ in de kerk te Ell, Nederland |
|
November, ook een maand vol violistieke activiteit! |
Op 15 november begon in het Zorgcentrum te Zonhoven de ‘Week van de Ouderen’. Onze strijkers luisterden de feestelijke Eucharistieviering in de kerk van het centrum op. De bewoners, hun familie en vrienden namen de laatste stoel in. Vanaf het doksaal droegen orgel en orkest met muziek van Marcello, Handel, Purcell e.a. waardig bij aan de mooie boodschap van de priester. Na afloop waren er nog vele fijne gesprekken tussen onze mensen en de kerkgangers bij een lekker hapje.
Diezelfde week ging een andere van onze violisten, net stage lopend in een zorgcentrum te Maasmechelen, liedjes van vroeger spelen om dementerenden zonneschijn te brengen. Hun verraste blije reacties overtroffen alle verwachtingen. Ook het zorgteam stond te kijken van wat muziek met mensen doet. Zo eenvoudig en zo doeltreffend! Een heel mooi gebaar.
In het kader van de Advent kwam op 21 november de Missa Angelica van oud-collega Roger Hulsmans in de St. Martinuskerk te Dilsen tot klinken. Een droom sinds lang ging in vervulling, want telkens liep de organisatie bij vorige pogingen vast. Enkele koren uit de federatie bundelden hun krachten olv. Erik Opdenakker, het samenspel-ensemble (strijkers) van onze academie werd voorbereid door collega Ruben Appermont en de organisten kwamen uit onze orgelklas. Het werd een sfeervolle viering in aanwezigheid van de componist, Roger Hulsmans en zijn echtgenote. De gastvrije kerkgemeenschap ging zo verder op haar pad om het kerkgebouw en zijn moderne christelijke werking te hanteren als open centrum van vrede en goedheid. |
 |
De samenspelklas met de Missa Angelica in de St. Martinuskerk te Dilsen-Stokkem |
|
Sinterklaas- en Kersttijd op de tonen van onze violisten! |
Op 2 december kwam de Sint in de Opuszaal van onze academie. Een grote groep leerlingen van onze academie maakte hier met hun talenten een feest van. Daarbij ook een jonge violiste met een stukje van G.F. Handel. En op het Kerstconcert te Rotem (15 december), georganiseerd onze door collega Nicole Teuwen, droegen 2 van onze jonge violisten bij in de mooie sfeer.
Dat onze oud-leerlingen ook actief blijven bijdragen in de culturele rijkdom van de wijde regio, mocht nog maar eens blijken in deze laatste weken van het jaar. Op 20 december speelde een van hen als soliste met het puike harmonie-orkest van Rotem de titelmelodie uit de film Schindler’s List. In diezelfde dagen bracht het Cava-strijkkwartet, samen met 4 zangers ‘n Kerstconcert in het stemmige Romaanse kerkje van Wintershoven. Hetzelfde strijkkwartet begeleidde ook het koor ‘Zin in Zang’ bij zijn Kerstconcert te Bilzen. Met volksmuziek luisterden anderen dan weer missen op voor Vormelingen in Zuid-Limburg. Naar jaarlijks traditie (intussen) waren ook weer enkelen betrokken in de Operetteproductie van Casino Tongeren: ‘Het land van de Glimlach’. Weer anderen vrolijkten de Kerstdagen van de gedetineerden wat op in de gevangenis te Hasselt, of speelden voor de zieken in het ZOL-ziekenhuis te Genk. Op 27 december begeleidden 14 van onze violisten het stemmige Kerstconcert van het kerkkoor van Heppeneert en het Seniorenkoor van Ophoven-Kinrooi olv. H. Coenen in overvolle zaal ‘De Kaartridder’ te Heppeneert. En deze drukke concertreeks door onze (oud-)violisten sloot af tussen Kerst en Nieuwjaar af met 5 supergezellige vertelavonden in de kelders van het Begijnhof te Tongeren, waar ze de intermezzi voor hun rekening namen. |
|
|
|
Missa brevis te STeinfeld (Duitsland) |
Op 4 oktober 2015 traden de strijkers van onze academie, het Van Eyck-ensemble uit Maaseik en 4 vocale solisten uit Hasselt op in de unieke, 1000 jaar oude Basilika te Steinfeld (Eifel, Duitsland)! Op 3 musici na, bestond het orkest enkel uit ouders met eigen kinderen, allemaal verbonden aan onze academie! Aan het grote Barokorgel zat de befaamde Duitse concertorganist Andreas Warler.
Ze brachten er met groot succes de prachtige Missa brevis (KV259) van W.A. Mozart, naast werken van Mendelssohn, De Boeck, Jenkins en Handel.
Steinfeld nodigde na afloop al meteen uit voor een volgende keer. |
Hier kan je geluidsfragmenten downloaden en beluisteren:
https://www.dropbox.com/sh/ixpxfnirtxhudhq/AADUqwtdRbla5ve88Mhmmxm5a?dl=0 |
|
|
Mozart en de violisten Dilsen-Stokkem, schooljaar 2014-15 |
Had Mozart dit schooljaar wat met onze violisten? Er stonden niet minder dan 4 verschillende missen met 4 verschillende koren en solisten gepland. “Waar komt men dat nog tegen”, ontviel iemand van de cultuur-programmering van stad Leuven, toen hij dit hoorde. Geen beroemd beroepsensemble met een professionele verkoopsdienst. Wél onze violisten van de academie.
Zondag 16 november 2014 klonk in de Sint Ursulakerk te Lanaken de Kroningsmis van Mozart. Hier zong het organiserende koor ‘Jubilate’ uit Lanaken olv. Frederik Dhooghe met het koor ‘De Oosterster’ uit Veldwezelt en het vocaal ensemble ‘Kar-E-Toesj’ uit Stokkem (oud-leerlingen van onze academie). Het strijkersensemble Enigma, opgericht door en bestaande uit oud-leerlingen-violisten van onze academie, begeleidde alles.
Die koude zondagochtend, 1 februari 2015 klonk de Missa Brevis KV65 in de St. Martinuskerk te Dilsen. Hier nam het koor ‘Cantabile’ uit Dilsen-Stokkem het voortouw. Voorzitter Johan Boonen stelde een klein ensemble ter begeleiding samen. Voor de violisten moest hij niet ver zoeken. Onze mensen brachten deze mis al in de reeks concertmissen van de prachtige St. Pietersabdij te Gent.
Bij Pasen strooide een gulle lentezon haar ivoorwitte stralen over het groenend land. Toen waren onze oud-leerlingen in het Duitse Kröv in de Moezelvallei. Daar begeleidden ze tijdens de Paasmis het plaatselijke koor met solisten uit de regio Bernkastel-Kues in de Missa Brevis KV194 van Mozart. Stilaan een traditie, want ze startten er 15 jaar voorheen.
Zulke prachtige religieuze muziek in Duitse kerken brengen, is telkens indrukwekkend. Niet enkel de sfeervolle psalmen met overtuiging door alle kerkgangers gezongen, maar vooral het hoogzaal in die kerken dat orgel, koor, orkest én solisten herbergt. Dan pas beseft men hoe wel overdacht architectuur en muziek in dienst van de eredienst samen gaan. Als dan ook nog eens een (Duitse) grootmeester het orgel met de grote orgelwerken van Bach of met eigen improvisaties in àlle registers laat jubelen, wordt de betekenis van Pasen onvergetelijk!
De 4de Mozartmis staat voor na de zomer op het programma! Ook in Duitsland! |
|
25 januari 2015, opnieuw Enigma, nu in Bilzen! |
In het putje winter trad het strijkersensemble Enigma, onze oud-leerlingen, weer aan ‘Na de halfelf-uren mis’ op zondagochtend in de Concordiazaal te Bilzen. Michel Ubaghs, oud-leerling en voormalig leraar van onze academie, geregeld jurylid en zoon van de oprichter van onze academie, dirigeerde! Enigma boeide een volle zaal! Dat lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Getuige daarvan: ze zijn de enigen in wijde omtrek. Een groep 20-gers, 30-gers met drukke kalenders samen krijgen is niet eenvoudig. Velen wonen door hun universitaire opleiding intussen ver buiten onze provincie, geen subsidies zoals voor de hafabra- of koorwereld. Maar bovendien: allemaal van goed niveau, vrijwel iedereen geschoold aan onze academie, muzikaal zelfredzaam in het organiseren van concerten, ook het programma en het vinden van solisten. In Bilzen begeleidden ze de fluitiste Marjolein Lemmens in de Orkestsuite n° 2 van JS Bach, en Stijn Ubaghs, zoon van Michel, een van de meest beloftevolle jonge trompettisten uit onze provincie! Zo speelden 3 generaties van een familie, oma Ubaghs aan de contrabas, bij Enigma. Hoewel, dit is niet ongewoon in Dilsen-Stokkem. Bij de concerten van onze violisten zitten geregeld ouders en kinderen, soms ook de grootouders, naast mekaar. Een sociaal geschenk bovenop de kunst!
Helaas, niet alle Enigmaleden konden er die 25ste januari zijn. Onze andere oud-leerlingen-violisten, die nog vrij waren, schoven echter probleemloos bij. In en buiten onze academie, het wordt stilaan een zelfstandig netwerk! |
|
Mijn eerste concert met onze violisten in Stokkem en As! |
Onze jongste violisten, die nog maar enkele maanden vioolspelen, stapten tijdens ‘Mijn eerste concert” (7 februari 2015 in de Opuszaal te Stokkem en op 11 februari in De Drieschaar te As) op het podium. Dit fijne initiatief van onze academie voor jongeren, die nog maar net een instrument studeren, bestaat al een aantal jaren. Ook nu vormde dat ‘1ste’ concert een fikse uitdaging. Even in het voetlicht staan in onze bedrieglijke 1-seconde-beroemd (zonder veel verdienste)-maatschappij, is elke dag aan de orde, maar in het voetlicht keurig afhandelen, wat aan de grenzen van de mogelijkheden ligt, dat is een ander paar mouwen! Heel wat studeren en positieve spanning gingen vooraf, maar na amper 5 maanden vioolles speelden ze keurig 2 walsjes op het podium. Zo stapten ze flink in de voetsporen van meer dan 30 jaar violisten aan onze academie. 3 maanden later zou de volgende gelegenheid zich al aanbieden. |
|
Vioolklanken in Haspengouw tijdens de communiemaand 2015! |
Mei 2014 luisterde onze jongste violiste (uit Wintershoven) de 1ste Communie-viering van haar schoolgenootjes op in de prachtige Romaanse kerk van Kortessem. Vanaf de 1ste minuut stal haar keurige verschijning en vertolking van het ‘Ave Maria’ van Bach-Gounod de harten van jong en oud. Dat de honger naar mooie religieuze muziek in een misviering bij de kerkgangers zo groot zou zijn, vermoedde toen niemand.
De zon in februari 2015 klom dag na dag al wat hoger toen ze vanuit de wijde omgeving vragen kreeg om ook in die kerken deze viering op te luisteren! Het werd een hele reeks van Haspengouw tot in de Voerstreek toe!!! Honderden kinderen (en hun ouders) in de regio Kortessem-Tongeren-St.Truiden zagen voor het eerst een leeftijdsgenootje viool spelen. Geen TV-wonderkind van ver weg of you tube. Een meisje uit hùn glooiend Haspengouw, in levende lijve op enkele meters afstand. Blijkbaar onbekend in die regio, maar grote indruk makend, een grote behoefte blootleggend… Hopelijk inspireert het zaadje dat onze academie daar gezaaide en krijgt het navolging.
Tot slot, voor een van de zondagen kwam onze flinke violiste even in de problemen. 2 parochies hielden hun viering op hetzelfde ogenblik. Maar dat vormde helemaal geen moeilijkheid, haar klasgenoot (uit Hasselt) aan onze academie nam, samen met een van onze oud-leerlingen, de viering in Hendrieken sfeervol voor zijn rekening. Een fluitje van een cent! |
|
19 mei 2015: Het klasconcert van onze violisten met een openbare proef dit jaar. |
1 Week voor hun 1e concertmis ter gelegenheid van het Pinksterfeest in de St. Martinuskerk te Dilsen, stonden onze jongere violisten nogmaals op het podium! Ze brachten hun examenprogramma in de Opuszaal. Dat deden ze zodanig goed dat de nieuwkomers van dit jaar, die ook enkele stukjes speelden, erg onder indruk waren. Maar niet alleen zij. Onder het publiek waren ook collega’s van de academies van St. Truiden en Genk. Zij konden hun oren amper geloven!
Als slot had onze collega Sophie Gabriëls met eigenlijk maar 1 echte repetitie alle violisten van die dag (jong en oud) samen gezet tot een heus orkest van bijna 20 mensen. Die groep sloot feestelijk af met 3 werkjes van Henry Purcell! Daarna genoot iedereen van lekkere, zelf gebakken (door de ouders!) koek en wafels, samen met frisdranken of een glaasje wijn. Dat mocht wel, want het was verdiend. Bovendien kondigden zich buiten de eerste warme zomerdagen aan. |
|
24 mei: Het Pinksterfeest in St. Martinusparochie te Dilsen!!! |
 |
Dit jaar nodigde de St.Martinusparochie onze violisten uit om samen van de Pinkstermis een écht feest te maken, o.a. door gepaste muziek. Pinksteren, hét feest van het verkrijgen van inzicht en begeestering!
Dit was op maat gesneden voor onze jongere violisten, aangevuld met hun meer ervaren vrienden. 2 zaterdagen vooraf werd flink geoefend op het hoogzaal van de St. Martinuskerk. Ze werden begeleid door niet minder dan 3 organisten, allen leerling of oud-leerling van onze academie! En of de muziek feestelijk was!!! Op het orgel werden alle registers open getrokken! Onze jonge garde wist niet wat haar overkwam! Dit maakte een magistrale indruk, evenals hun kennismaking met het hoogzaal de St. Martinuskerk.
De feestelijke muziek van Handel, Purcell, Bach, Elgar, Vivaldi overtrof de verwachtingen van de gelovigen, beneden in de kerk. Aan het einde bedankte de voorganger alle musici, waarna vanuit het kerkschip een lang en dankbaar applaus weerklonk. Onze mensen waren nog niet beneden (waar een drankje voor iedereen wachtte!) toen al gevraagd werd voor de volgende keer. De planning daarvan lag al in grote lijnen vast, nog voor het laatste glaasje uit was! Hoeveel positiefs en hoeveel levensenergie onze strijkers wakker maken bij mensen als ze optreden! |
|
Proclamatieconcerten door onze L4’s in de lagere scholen, juni 2015! |
Ook dit jaar werden onze jonge violisten, die de lagere school afsloten (L4-leerlingen), door hun juffen en meesters gevraagd om de proclamaties van hun scholen op te luisteren. Zo hoorden tal van jongens en meisjes én hun ouders in Dilsen, Elen en As hoe hun klasgenootjes na 3 jaar al puik viool speelden! Niet iedereen voetbalt of tennist. |
|
Onze vioolalumni in 2014-2015 in Duitsland en Slovenië! |
 |
Dankzij de opleiding aan onze academie krijgen onze vioolalumni schitterende kansen. Niet alleen zijn ze al bijna 2 decennia ononderbroken aanwezig in het USO (Leuvens universitair symfonisch orkest), al jaren duiken ze ook op in het LAO (Leuvens Alumni Orkest), als lid of als vervanger/ster.
Met het USO traden ze in Ljubljana (Slovenië) op, november 2014. Aansluitend speelden ze 2 concerten in de telkens overvolle PDS-aula te Leuven. Op het programma o.a. het prachtige hoornconcerto van Richard Strauss met Anthony Devriendt, 1e solist bij het Nationaal Orkest van België en de 2e symfonie van Johannes Brahms. Met het LAO vertolkten ze in Leuven o.a. het vioolconcerto van Johannes Brahms. Zo ontmoetten ze persoonlijk de solist, Josif Ivanov, 2e laureaat van de Kon. Elisabeth wedstrijd! Met dit programma reisden ze in juli 2015 ook naar de prachtige Duitse cultuurstad Freiburg voor 3 concerten! Via deze contacten lukte het hen ook meermaals Ray Chen te ontmoeten, winnaar van de Kon. Elisabethwedstrijd voor viool.
Maar niet alleen in het buitenland waren onze oud-gedienden verdienstelijk! In diezelfde weken waren onze andere oud-violisten, studerend aan de KUL, als strijkkwartet druk met de proclamaties van de universiteit en daarmee verbonden hogescholen op te luisteren. En ooit begon het allemaal aan onze academie! |
|
Rouwen om de Zodemannen van St. Truiden. |
De rijke muzikale lente van 2015 versomberde toen bekend werd, dat het "Koninklijk Toneel- en Operettegezelschap De Zodemannen” uit St. Truiden ermee gestopt was. Samen met Casino Tongeren de laatste dergelijke vereniging in onze provincie.
Sinds 1935 was ze, met honderden toneel- en operettevoorstellingen, een culturele hoeksteen van de Haspengouwse stad. Geen fortuinenverslindende passieve consumptiecultuur, zoals nu de norm is. Wél een hardwerkende vereniging, wortelend in de eigen leefgemeenschap, daaruit haar energie en creativiteit halend, daaraan zeer gesmaakte
goedkope (vergeleken bij professionele gezelschappen) theaterproducties biedend. Deze vereniging wist een groot publiek op te bouwen. Ze (zangers, toneelspelers, dansers, decorbouwers, kleedsters, visagisten, orkestmusici, etc. etc.) stonden decennia lang halfjaarlijks garant voor verscheidene uitverkochte zalen. Hoe kon zo een levenskrachtige, succesvolle vereniging teloor gaan? Met hetzelfde scenario, dat elders te lande analoge verenigingen de laatste decennia de das omdeed (om helaas geen alternatief te bieden).
Sinds 2003 zaten halfjaarlijks ook violisten van Dilsen-Stokkem in de orkestbak. ‘De Zodemannen’ ontdekten hen in het CC Ter Kommen (Hoeselt) in de operette ‘Seppl’ ‘ van Emiel Hullebroek. Onze mensen vulden sindsdien de Luikse violisten in de orkestbak aan. Hetzelfde gold, op een uitzondering na, voor zangers, dansers, toneelspelers, instrumentalisten. Mensen uit de eigen regio werden zeldzamer of stroomden niet door naar de enige theatervereniging van hun stad/regio.
Subsidies en sponsoring waren beperkt, zeker vergeleken bij de steun aan andere initiatieven. Met steeds minder geld en eigen mensen werd het moeilijk om alles draaiende te houden, ondanks de vrijwillige medewerkers. Zaalinkomsten waren dus levensnoodzakelijk! Maar in de digitale programmering van/door CC De Boogaard werden ze doodgezwegen. Zo waren ze onbestaande voor nieuwe, potentiële toeschouwers en/of medewerkers. Ze vulden halfjaarlijks, ondanks alle beperkingen nog 3 zalen, maar... kregen er de laatste jaren slechts 2. Nochtans biedt de programmering van het CC zelf zelden een uitverkochte voorstelling, laat staan eenzelfde productie 2x uitverkocht.
Zo was het nog maar een kwestie van tijd. Een kleine 1500 mensen gaan voortaan niet meer naar het CC Den Boogaard. Na de voorstelling ook niet meer naar de omliggende horeca, want wat zij graag horen/zien wordt niet geprogrammeerd. Wel moeten ze voor die andere programmering belastingen betalen.
Wie dans, muziek, woord studeert in de regio St. Truiden verloor een uniek doel na de opleiding. Heel de ervaring (artistiek, organisatorisch,...) en het netwerk van zo een vereniging over decennia verdwijnt. De opstap voor aankomende professionelen om podiumervaring op te doen, is weg. Nu professionelen van over de landsgrenzen gehaald. Mocht op een dag in St. Truiden toch opnieuw een vonkje kiemen is met geen kapitalen overeind te krijgen, wat nu goedkoop vanzelfsprekend aanwezig was.
In de 80-ger jaren van de vorige eeuw verkocht Piet Jaspaert, 1ste directeur van CC Hasselt, soms tot 40.000 (veertigduizend!) toegangskaartjes voor zijn voorstellingen met een goed uitgekiende combinatie van professionelen en amateurs van eigen bodem. Meer dan 40!!! uitverkochte voorstellingen waren al voorbij als het theaterseizoen op 1 oktober nog maar begon. Schouwburg de Maaspoort in Venlo evenaarde dit succes tussen de jaren 1980 en 2000 meermaals... met hetzelfde recept. En het geïnde budget bleef telkens in de stad, in tegenstelling tot artiesten van absoluut topniveau die, na een enkele voorstelling voor vaak een half gevulde zaal, met een groot honorarium per vliegtuig het land verlaten. Hoe was het weer? Cultuur is verlieslatend?
|
|
|
|
|
|
2014 reed zachtjes de laan uit op sfeervolle vioolklanken uit Stokkem! |
Terwijl onze strijkers, die aan de opera ‘Donna Giovanna’ te Tongeren (sept. 2014) deelnamen nagenoten, bereidden andere (ex-)strijkers van onze academie zich voor om elders mensen met mooie vioolmuziek te verblijden.
Op 26 november speelden de Kamazollekes volksmuziek in de kerk te Jesseren. Na ‘Laon is Sjaon’ (september 2014), waren onze mensen ook hier weer uitgenodigd om mee te spelen!
Op 30 november vedelde dan weer een gans andere ploeg in de De Adelbergschouwburg te Lommel! Na het overdonderend succes van ‘Pop meets Classics’ (2013) ism. het koor Lokomotief olv. van collega Christel Vandenbriel, nodigde het koor onze mensen opnieuw uit. Nu echter voor 2 x ‘Pop meets Classis 2’ op één dag!!! De publiekstoeloop was nl. te groot. Mond aan mond reclame… Ook nu 2x een schot in de roos! 2x volledig uitverkochte zaal!
Maar naar jaarlijkse traditie werd natuurlijk de Kerstperiode de drukste. En weeral omdat de collega’s van onze academie geregeld buitenschools de handen in elkaar slaan.
De Kersttijd opende voor onze nieuwste ploeg jonge strijkers met het Kerstconcert van onze academie in de St. Elisabethkerk te Stokkem! Maar eigenlijk kwam dit concert er pas later bij, want ze waren voorheen al gevraagd om sfeervol bij te dragen in het Kerstconcert te Opglabbeek op 2e Kerstdag in de kerk van O.L.V. Ter Kempen, wat hen ook meer dan lukte! |
 |
Kerstconcert in de St. Elisabethkerk van Stokkem |
|
Tussen de 2 concerten van de jongsten, op 20 december, traden onze gevorderde strijkers op in de St. Joriskerk (St. Jorisparochie) te Alken. Uitgenodigd door het St. Joriskoor olv. van collega Martin Slootmaekers. Niet enkel traditionele Kerstliederen, ook een nieuw Kerstlied voor koor en strijkers van Martin Slootmaekers zong zich tot hoog in de kerkgewelven. In het gezellige ontmoetingscentrum naast de kerk werd bij veel lekkers nog lang nagenoten van de mooie Kerstsfeer.
’s Anderendaags, 21 december, vond het 2-jaarlijkse Kerstconcert van het Montfortkoor uit Winterslag olv. collega Idi Hofmans plaats. Onze vedelaars begonnen er al meer dan 30 jaar geleden, uitgenodigd door de toenmalige dirigent en oud-collega Roger Hulsmans, om geregeld samen te werken met dit fijne koor. Het was nu wel wennen, want de werken aan de H. Hartkerk perkten de ruimte voor musici én publiek sterk in. Veel kleiner van gewoonlijk, maar wel veel knusser. Ook hier was de Kerstsfeer (zoals al die jaren voorheen) zalig door de mooie muziek en de sfeervolle teksten van de deken. |
 |
|
Maar ook als enkelingen waren onze violisten elders in de provincie bezig. Zo was er de jaarlijkse bijdrage bij het operettegezelschap Casino te Tongeren (Operette De Vogelhandelaar), Kerstconcerten te Beverst en te Diepenbeek, naast de jaarlijks weerkerende Middernachtmis te Winterslag in de H. Hartkerk, opnieuw met het Montfortkoor.
Onze violisten maakten in de laatste maanden van 2014 weer veel mensen gelukkig met hun mooie muziek. Daaronder zeker, naast eenzamen, ook slachtoffers van de economische crisis. Even de zorgen mogen vergeten. Ook dat hoort bij de Vredesboodschap van de Kersttijd! |
|
|
|
|
|
Een pracht van een nazomer in binnen- en buitenland voor de violisten van onze academie! |
Stil zitten ze niet, de violisten van onze academie! Al jaren niet, dus ook nu niet. Maar het begon eigenlijk al in de zomer van 2014, want een van onze leerlingen was als extra kracht gevraagd door de volksmuziekgroep de 'Boezeroenen' uit Hasselt om op het Internationale Volksmuziekfestival van Zagreb (Kroatië) op te treden. Met een klassieke vioolopleiding van onze academie kan men zonder veel moeite ook andere soorten muziek spelen. Het festivalconcert bleek bovendien echter een aantal concerten elders in Kroatië in te houden. Uiteraard werd dit alles een onvergetelijke gebeurtenis met veel culturele uitwisseling en nieuwe contacten. Een pracht van een bekroning voor een muziekopleiding aan onze academie!
En het ging verder met volksmuziek, maar met àndere vedelaars van onze academie en nu te Borgloon op de 2e zondag van september. Daar vond het zeer succesvolle openlucht spektakel 'Laon is sjaon' voor de 6e maal plaats voor een 300-tal toeschouwers. 'Laon is sjaon' is een initiatief van het Davidsfonds ism. het gemeentebestuur, waarin heemkunde, volksmuziek, dialect en humor naadloos met elkaar verweven zijn. Dus net hetzelfde recept als ‘De Méélmuus’ van Dilsen-Stokkem (10 edities!).
Van bij de eerste uitgave zetten violisten (oud-leerlingen) van onze academie hier hun schouders onder, maar deze keer was er eentje van onze piepjonge nieuwe lichting bij. Zo ontmoetten 2 generaties violisten van onze academie mekaar voor het eerst, ver buiten onze stadsgrenzen. Vioolspelen vormde het bindmiddel. 'Laon is sjaon' groeide eens te meer uit tot een overweldigend succes, niet in het minst door de bijdrage van zo een jonge violiste. De datum voor het volgende jaar werd natuurlijk al vastgelegd, weerom met onze vedelaars! |
 |
Laon is Sjaon (september 2014) |
|
Het grote werk van de nazomer werd echter geleverd in Tongeren. Daar viel onze violisten een uitzonderlijke eer te beurt door hun terechte verdienste in de wijde omgeving sinds decennia. Ze werden nl. gevraagd voor de Wereldpremière van de nieuwe opera 'Donna Giovanna' van componist Jos Carmans, in het Casino te Tongeren!!! Omwille van violisten/cellisten tekort verwees Casino Tongeren Jos Carmans meteen naar onze mensen. Casino Tongeren weet al jaren de weg naar Dilsen-Stokkem als het om degelijke violisten voor haar theaterproducties en concerten moet gaan!
De nieuwe opera werd in Verdiaanse stijl geschreven en kwam in de historisch correcte kleding op het toneel. Dit leidde uiteraard tot een schitterend spektakel! Maar niet enkel dat. Onze mensen traden aan met zangers uit de Nationale Muntopera van Brussel, met solisten van buiten de landsgrenzen, een unieke ervaring! De repetities startten in de late lente, maar het grote werk hernam pas einde augustus. Niettemin stond op 20 september de première er olv. de dirigent Pascal Hollander uit Nederland. Meteen waren de 3 geplande voorstellingen volledig uitverkocht! Het nieuwsgierige publiek (ongeveer 2000 mensen!) was na afloop meer dan in zijn nopjes! Vele anderen geraakten helaas niet aan een toegangskaartje, omdat extra voorstellingen niet mogelijk waren. Verscheidene artiesten hadden nl. elders ook verplichtingen, maar wie weet, in de toekomst? |
 |
Donna Giovanna, repetitie 4e bedrijf in Casino Tongeren |
|
 |
Donna Giovanna, première, 20 september 2014, Casino Tongeren. |
|
|
|
|
|
|
|
De violisten van onze academie in september/oktober 2013 |
 |
Bilzen nodigde in de lente van 2013 onze vedelaars weer om het concertseizoen 2013-14 in de Concordiazaal te openen. Toen Heppeneert dit vernam, kwam meteen de vraag of het ook daar kon voor de Windmolenconcerten in het teken van de gerestaureerde windmolen 'De Hoop'. Graag gingen onze mensen hierop in. Ze kozen een bijzonder mooi programma met vnl. Duitse schlagers uit de 1ste helft van de 20ste eeuw, operettemuziek en bekende liederen van bij ons. Het was wel studeren geblazen, want het programma was én groot én niet eenvoudig. De repetities eisten het uiterste van onze mensen, maar het resultaat was er!
Op 22 september reden ze onder een mooie nazomerzonnetje ‘s ochtends naar Bilzen, om voor het concert (na de zondagsmis van half elf) het programma nog even op te frissen. Vreemd genoeg, stroomden de eerste concertgangers al om 10.45h toe. Zo was de zaal (300 plaatsen) om 11.15h al vol, maar de mis, aan de overkant van de straat, was nog bezig! De kerkgangers moesten er nog bij! Een 50-tal tot in het orkest bijgezette stoelen hielpen, maar een 70-tal mensen moesten ontgoocheld zonder plaats naar huis. Wat was de reden? De faam die onze violisten intussen in de ruime omgeving van Bilzen opbouwden. De violisten van Dilsen-Stokkem komen weer, volstaat intussen in Bilzen als reclame.
Meteen was de sfeer er, mede door presentator/bariton Luk Voncken en sopraan Evi Bienkens. Heelwat liederen werden massaal vanuit de zaal meegezongen of geneuried! Het succes na afloop als reusachtig! Dagenlang kwamen nog e-mails met gelukwensen binnen. Maar er was meer! Er werd gefilmd! Binnen de paar dagen waren de filmfragmenten via internet tot in Taiwan opgemerkt! Daar werd gevraagd naar die prachtige, hun volledig onbekende, muziek. Hoe onze vedelaars intercontinentale cultuurambassadeurs werden!
Een maand later, zaterdag 19 oktober, reden onze strijkers naar zaal De Kaartridder in het bedevaarstoord Heppeneert. De inwoners waren er zeker van, dat onze mensen voor een lege zaal zouden optreden, want Heppeneert 'leeft' 's avonds niet. 19 oktober was anders! De Kaartridder zat om 19.45h al afgeladen vol!!! Ditmaal zong sopraan Hanne Creemers, leerlinge aan onze academie samen met bariton Luk Voncken. Maar ook 10 van onze jongste violisten, die maar 1 jaar opleiding achter de rug hadden, kwamen met de melodiën van de Disneyfilm Sneeuwwitje. Een heus kabouterorkest begeleid door ons strijkersorkest! Het applaus sprak boekdelen!!! Ook dit concert werd een schot in de roos. Het meezingen, de vele humor... en dus werd voorzichtig de vraag gesteld of dit in de toekomst nog kon. Onze strijkers bereiken steeds meer mensen met schoonheid. Als dat niet mooi is! |
|
|
 |
|
|
|
|
|
|
Onze violisten voor het eeuwfeest van de H. Hartparochie te Winterslag/Genk! September 2013. |
 |
In 2013 werd de H. Hartparochie, opgericht na de start van de steenkoolmijn van Winterslag, 100 jaar! Onze vedelaars openden ook al dit eeuwfeest en Genk keek nu vol verwachting naar onze mensen voor de slotviering. Dat werd de première van 3e Latijnse mis van onze collega Roger Hulsmans, de Missa Angelica, ism. Montfortkoor olv. van collega Idi Hofmans. Collega Chris Opsteyn leverde de nodige percussie.
Ongerust werd gekeken naar de enige repetitie voor koor én orkest samen, 2 dagen voor de viering. Niemand had immers de mis ooit gehoord. Als dat tegenviel? Maar Meester Roger leverde puik werk. Vanaf de eerste noten glunderden ieders gezicht! Dit was prachtig! Ingetogen, uitbundig, geluk, berouw,... alles kwam voorbij. Tot laat in de nacht werd intens geoefend om het laatste nootje op de juiste plek te krijgen. De verwachtingen waren hoog gespannen!
Zondag 26 september, vroeg in de ochtend, reden onze mensen naar Genk! Onze Lieve Heer strooide zijn warme zonnestralen in gulle herfsttinten over de Winterslagse lanen. Onze mensen? Orkest 2 van onze academie, want orkest 1 oefende voor Heppeneert. Onze academie kan, wanneer nodig, verschillende strijkersensembles tegelijkertijd uit te sturen.
De Eucharistie begon voor een afgeladen volle kerk. Bijgezette stoelen en dan nog stonden velen achter of in de zijgangen recht. Monseigneur Hoogmartens ging de viering voor, onder de genodigden was, naast de burgemeester van Genk ook minister Jo Vandeurzen. De nieuwe compositie maakte indruk! Het uitbundige, langdurige slotapplaus zei alles! Maar de echte verrassing volgde echter na de viering. Op het zonovergoten kerkplein kregen toen alle kerkgangers een glaasje aangeboden. Bisschop Hoogmartens begroette de gelovigen, maar keerde zo snel stiekem terug naar de kerk, waar onze mensen nog inpakten. Hij zat met veel vragen! Zo een mooi strijkersensemble en met zoveel jonge mensen in deze viering? Hoe kon zoiets? Het antwoord was eenvoudig: onze academie al 30 jaar! Bij ons zo gewoon, dat niemand er nog van opkijkt. En dan zo een mooie, volledig nieuwe mis voor deze gelegenheid? Toen hij vernam, dat onze collega dit schreef na een heikel hersentrauma, was hij helemaal overbluft. Heel zijn preek had gestaan in het teken van hoop, liefde, geloof, toewijding en dan dit verhaal! Nu had hij een écht verhaal voor de toekomst! Een verhaal waarin onze vedelaars een mooie rol mochten spelen. |
|
|
|
|
|
Het 'Viool Resque Team' van Dilsen-Stokkem goes international! Oktober 2013 |
Op zondag 6 oktober 2013 plande het Jeugdsymfonieorkest Amikejo uit Maastricht een opnamesessie voor de nieuwe CD van een Maastrichtse zanger. Amikejo werd een paar jaren geleden opgericht als Euregio-orkest voor 'Maastricht, Culturele hoofdstad van Europa 2018’. Hiervoor werden ook violisten uitgenodigd in onze provincie. Enkel onze academie reageerde positief, hoewel het door allerlei nog niet tot samenwerking kwam. Tot 4 oktober 2013! Onverwacht zat Amikejo haast zonder 1ste violen voor die cd-opname. Ter elfder uur kwam een email toe met de noodroep om versterking. De tijd was heel kort, maar onze academie kon nog enkele mensen sturen, waardoor de opname op het laatste nippertje met succes kon doorgaan! De dankbaarheid van het Amikejo-team was groot. Ze vroegen meteen of onze mensen ook konden helpen voor de concerten in Heerlen en Eupen. Ook hier kon 1 van onze violisten op in gaan.
Het was overigens niet de eerste keer dat onze violisten elders mooie plannen kon redden. Ook de muziekacademies van Dilbeek en Heusden-Zolder deden al beroep op hen bij gebrek aan voldoende eigen violisten om hun 30-jarig jubileum op te luisteren. |
|
|
|
|
|
|
Onze violisten concerteren in Firenze in de herfst van 2013! |
 |
Het wordt zo stilaan een traditie dat onze afgestudeerde violisten, die naar de KUL te Leuven trekken, vlot slagen voor de audities van het USO, het symfonisch orkest van de KUL. Ook dit jaar was dat zo en gingen ze dus mee op concertreis naar het prachtige Firenze in Italie. Dat gebeurde in het herfstvakantie. Voor een volle concertzaal van het Florentijnse Conservatorium brachten ze een indrukwekkend programma bestaande uit de Cubaanse Ouverture van Gershwin, de 8ste symfonie van Shostakovitsch en het vioolconcerto van Sibelius. Na hun thuiskomst brachten ze hetzelfde traditiegetrouw ook 2x voor een volle zaal in Leuven. |
|
|
|
|
|
Onze violisten voor een uitverkochte Arenbergschouwburg te Lommel!!!
|
 |
Het seizoen 2013-2014 is voor het koor 'Lokomotief' uit Lommel olv. Christel Vandenbriel, onze collega voor orgel, één groot feest! 25 jaar samen zingen in schoonheid en vriendschap! 25 jaar onder leiding van Christel. Onze violisten er al eens te gast en nu mochten ze het orkest zijn bij het openingsconcert van dat feestjaar: 'Pop meets Classic'!
Koor en orkest oefenden gescheiden. Ons orkest in onze academiezaal Opus. Maar voor de koor-én-orkest repetitie was dat podium te klein. Wat nu? Gelukkig mocht onze academie rekenen op de gastvrijheid van de Koninklijke Harmonie Dilsen-Stokkem en kon die repetitie in hun zaal Astrid doorgaan.
Op 16 november ontmoetten koor en orkest mekaar 1-malig daar, maar vanaf de eerste noot bleek duidelijk dat ieder én goed voorbereid was én op dezelfde golflengte zat. Dat ging mooi worden! Op zondag 24 november reden onze mensen naar de Arenbergschouwburg in Lommel. De voorstelling was al weken uitverkocht, de zaal is nochtans echt niet zo klein. En bleek, dat de echo voor onze vedelaars in de regio zo groot is, dat heel wat mensen uit midden Limburg en uit de Maasvallei in de zaal aanwezig waren.
De goed georganiseerde generale in de loop van de namiddag mét afstelling van licht én geluid, precies zoals in het draaiboek, leidde naar een perfect gestroomlijnde uitvoering met een kwaliteit die het publiek erg onder de indruk bracht. Dat onze strijkers door hun drukke najaars concertkalender bijzonder goed in hun vingers zaten was duidelijk te merken. Elk stuk ging de zaal in met een snedigheid en een emotionele impact, die in de roos schoten! Het applaus sprak telkens boekdelen. Maar ook als begeleiders van het uitstekende koor Lokomotief muntten ze uit. De reacties na afloop bij een drankje waren unaniem: deze avond was een voltreffer geweest!! Na gezellige nababbelen en vele vragen van het publiek beantwoorden, reden onze mensen uiteindelijk dankbaar uitgewuifd door het koor, de nacht in, huiswaarts. Toch niet vergeten, verschillende orkestleden verlieten maar kort voorheen de lagere school. Enkele uren later moesten ze weer paraat staan voor Frans, wiskunde etc.. Ze doen het toch maar, onze strijkers! |
|
|
|
|
De Kersttijd 2013, een mooie afsluiter voor vedelend Dilsen-Stokkem en de vele luisteraars!
|
 |
Het was een bijzonder druk concertnajaar geweest voor onze violisten, maar toch waren ze ook nog in de Kersttijd onderweg. Sfeervolle Kerstmuziek door onze mensen is voor velen in de provincie intussen iets waar jaarlijks met verlangen naar wordt uitgekeken. Soms speelden ze als orkest alleen, soms als koorbegeleiders, soms 1 enkele violist voor een hele kerk of school. Maar ze waren er en brachten voor zovelen de zo verlangde Kerstsfeer! Zo klonken ze in zaal Opus, Stokkem, op het St. Niklaasconcert van de academie, in de kerk van Rotem op het Kerstconcert van onze academie, in de Middernachtmis te Winterslag/Genk, in de Kerstvieringen bij de Ursulinen te Diepenbeek en in de parochie Rooierheide te Diepenbeek, in de kerk te Wintershoven met het parochiekoor, in de kerk Nieuwe Kempen te Opglabbeek, in de lagere school de Zandloper te Opglabbeek, in zaal de Kaartridder te Heppeneert (met het koor van Heppeneert en Ophoven), in het bejaarden tehuis te Ophoven, in de kindermis van de St. Jozefskerk te Louwel, in de lagere school De Mozaïek te Maasmechelen en in de kerk van Wimmertingen met het koor van het VirgaJesse college. En laten we ook niet vergeten dat ook dit jaar weer in deze periode het Operette gezelschap Casino Tongeren en De Zodemannen uit St. Truiden door onze violisten volle zalen konden trekken met ‘Die Blume von Hawai’ (Tongeren) en ‘De Vogelhandelaar’ (St. Truiden)! Van verdienstelijkheid gesproken! |
|
|
|
|
|
Een religieus orgelpunt in de late lente van 2013! |
Op 28 april waren onze strijkers (voor het eerst) te gast in de St. Lambertuskerk te Opglabbeek (centrum). Ze sloten er hun mooi concertseizoen 2012-13 af met een waardige, ingetogen concertmis. De nood aan mooie, bezinnende muziek in een Eucharistieviering was duidelijk merkbaar aan de goed volgelopen kerk. Velen lazen de aankondiging in het parochieblad en kwamen.
De warme persoonlijkheid van de celebrant en de fijne opvang door zijn helpers, zetten meteen de toon van de dag. Muziek van Pergolesi, Handel, Elgar, Schubert vulde het kerkschip tot in de nok. Na afloop volgde een lang en dankbaar applaus en de vraag of dit in de toekomst mocht vatbaar zijn voor herhaling. Uiteraard gingen onze vedelaars hier graag op in! Toen was het tijd voor een afsluitend drankje ergens in de buurt van de kerk. Groot was de verrassing, toen een van de kerkgangers zei: ‘Kom thuis, ik heb koek gebakken en de lekkere, warme koffie staat al klaar!’ |
 |
|
|
|
|
|
|
|
Onze violisten verwarmen de lange koude lente van 2013! |
Dat winter en lente in 2013 tot Pasen sneeuw zouden brengen…! Gelukkig zorgden onze violisten voor hartverwarmend moois! Welke? Onze nieuwste lichting! Begonnen in september 2012 speelden ze al met 4 in de sted. bib op de poëziedag van het Davidsfonds, afd. Dilsen-Stokkem. Het applaus van de volledig gevulde zaal sprak telkens voor zich. Onze jongeren glunderden! Het was overigens niet de eerste keer, dat het Davidsfonds onze leerlingen zo mooie podiumkansen biedt, waarvoor dank!
Op 18 maart stonden ze dan, nu met 8(!), in de Drieschaar te As, 2 dagen later (20-3) in zaal Opus van onze academie voor "Mijn 1ste Optreden", concerten speciaal voor onze nieuwelingen. Ook hier veel applaus van weer volledig gevulde zalen!
Op Passiezondag (24-3) speelden onze gevorderde violisten weer buiten de stadsgrenzen. Ze waren gevraagd om in de mooie, moderne kerk van Schoonbeek (Beverst, Bilzen) de koren Pro Musica (Beverst) en het Tiens Renaissancekoor (Tienen) in het prachtige Stabat Mater van Rheinberger te begeleiden. Beide koren genoten eerder al van het kunnen van onze mensen. Dus was er ook voor deze samenwerking maar 1 adres: Dilsen-Stokkem. Sneeuw en ijs op Passiezondag, maar dat kon zowel spelers als het talrijk opgekomen publiek niet afschrikken.
Onze vedelaars openden met het ingetogen “ ’t Kerkske van te Lande” van August De Boeck en “ Andante” van Georges Bizet. In kerk kon men een speld horen vallen! Daarna brachten beide koren een indrukwekkende a capella Kruisweg, in 14 staties, waarvan verscheidene met Vlaamse composities (De Boeck, De Greeve,...). Weer werd duidelijk welke pareltjes in onze streken het licht zagen, maar te weinig tot klank mogen komen. Wat meer chauvinisme...? Tijdens de staties werd achter de vertolkers de bekende kruisweg van Albert Servaes getoond. Een meesterwerk!
Na het zeer gesmaakte intermezzo van onze violisten met werk van o.a. Sibelius, kwam het magistrale Stabat Mater van Rheinberger door beide koren en onze violisten. Marcel Luts, dirigent van Pro Musica, hanteerde de dirigeerstok. Rheinberger betoverde! Staande ovatie voor al de uitvoerders! Terecht! Maar de luisteraars wilden ook nog in het nabije Jeugdhuis, bij lekker gebak (door de koorleden!) en drankjes, tot in de late uren hun indrukken aan spelers en zangers kwijt! Iedereen wou een opvolger van dit wondermooie concert. Toen later die avond uitvoerders en toehoorders door de ijzige lentenacht huiswaarts keerden, waren de eerste kiemen voor de toekomst al geplant. |
 |
|
|
|
Toen 2012 gestaag de oogjes sloot, brachten onze violisten Kerstsfeer in heel de provincie! |
Over de jaren is de faam van onze violisten voor een mooi, en vooral muzikaal Kerstmis alsmaar gegroeid tot ver buiten de stadsgrenzen! Ook zo in 2012.
Winterslag (Genk) keek reikhalzend naar hen uit, want het was een tijd geleden, dat ze er nog een Kerstconcert gaven. Ze waren steeds elders onderweg. Eens te meer zat de H. Hartkerk er nu afgeladen vol voor! Samen met het fijne Montfortkoor olv. onze gedreven collega Idi Hofmans en het Hasseltse koor Musamigos, bracht onze 16 strijkers eens te meer een prachtig concert! Maar het dient gezegd te worden, die muziek waar zó velen naar verlangen, klinkt mooier in het schitterend aangeklede kerkgebouw. Winterslag heeft hierin een grote traditie! Men moet ver gaan om dit te evenaren.
Jaarlijks spelen onze violisten er wél de Middernachtmis op 24 december! In 2012 als 12-koppig orkest! Om 23.30h was de half duistere kerk al vol. Vanaf 23.40h zongen de gelovigen samen onze oude Vlaamse Kerstliederen onder mooie orgelbegeleiding van Hugo Martens. Om 24.00h ‘kwam het licht’ en openden het Montfortkoor en onze violisten de middernachtmis ingetogen met de 2e Latijnse mis van onze collega Roger Hulsmans. Kerstmis was voelbaar! Na afloop, in het holst van die winternacht, kreeg iedereen een lekker warm glas glühwein. Kerst zoals het hoort, mensen in vrede, eenvoud, schoonheid en bij elkaar!
Maar ook anderen vroegen. Ook de Maasvallei wilde Kerstmis met onze violisten. Daarom gingen 10 anderen dáár aan de slag. Nu was het seniorenkoor “Singhet ende weset Vro” olv. van de gedreven Henri Coenen de partner. Op 21 december schitterden ze samen in het zorgcentrum “Zorgvlied” te Molenbeersel (Kinrooi). De bewoners genoten van de mooie Kerstmuziek! Op 26 december vervolgden ze met het zeer gesmaakte Kerstconcert in Ophoven op vraag van het Davidsfonds Kinrooi. En op 29 december, nu in de kerk te Ophoven, speelde ook nog het HarmonieOrkestGeistingenOphoven (HOGO) mee! Én ook Stokkemse harpklanken klonken er! Het publiek vulde eens te meer de hele kerk en smaakte het zeer afwisselend, sfeervolle concert. Alweer zo een Kersttijd voor zovelen mede dankzij onze strijkers!
En de vraag voor onze vedelaars bleef komen! Zo klonken ze in diezelfde Kersttijd ook in Hoeselt, in Meeuwen, in Diepenbeek (op 2 verschillende plaatsen), in Gotem (Borgloon), in Neeroeteren, in Aldeneik en in de schouwburg van Genk. Bovendien vroeg het Tongerse Operettegezelschap Casino 5 van onze strijkers voor hun 3 prachtige voorstellingen van “Viktoria und ihr Husar”. Een maand te voren hadden wéér anderen het St. Truidense Operettegezelschap “De Zodemannen” geholpen met hun 2 uitverkochte voorstellingen van “Die Fledermaus” van Johan Strauss!
Stokkem maakt al heel wat jaren veel mensen gelukkig door zijn vedelende zonen en dochters (ver) uit te zenden naar hen die verlangen naar die échte Kerst. |
 |
 |
|
Onze violisten op concertreis door Brabant! |
De vroegere doortochten van onze violisten in Brabant bleven daar tot op heden zalig naklinken en met wat ze er nu deden lijkt daar voor de toekomst geen verandering in te komen! Maar ook de Brabantse concerten van “Cordes en bleu”, het sextet van (ex.)-leerkrachten van onze academie droegen daar toe bij. Dilsen-Stokkem op 2 fronten in Brabant!
In de lente van 2012 nodigden het Tiens Renaissancekoor (olv. Albert Nassen) en Cantata Aarschot (olv. Tineke Verlooy) geheel onverwacht onze vedelaars uit om hen te begeleiden in het ‘Requiem’ van Gabriel Fauré! Onze mensen beleefden al heel wat uitzonderlijks, maar voor dít ‘Requiem’ verzocht worden!!! Ook al, omdat dit vrijwel nooit door amateur-strijkers op de podia komt. Maar de koren hadden het grootste vertrouwen in onze Dilsen-Stokkemse strijkersklanken! En dit werd allerminst beschaamd!
In een minimum van tijd hadden onze mensen de nootjes in de vingers en reden ze gezellig samen westwaarts, om met deze 2 uitstekende koren te oefenen. Het werd desondanks nog intens, maar fijn werken, want alles moest de juiste sfeer ademen. Maar het resultaat mocht er zijn! Op 3, 4, 17 en 18 november traden ze in de kerken van Landen, Tienen en Aarschot voor het voetlicht. Vooral de prachtige 16e eeuwse OLV. kerk van Aarschot bood hét betoverende kader bij uitstek om de hemelse inspiratie van Fauré te laten opstijgen tot in de hoogste gewelven, nadat ook werken van Orlandus Lassus, Felix Mendelssohn-Bartholdy en Michel Pieters de toon gezet hadden.
Bij elk concert liepen de kerken helemaal vol! Langdurig en gul applaus gaf duidelijk aan, dat zangers én instrumentisten de harten diep raakten! En natuurlijk werd er al gedroomd over samenwerking in de toekomst. Voor het Tiens Renaissancekoor was dat niet moeilijk. Lente 2013… Limburg! |
 |
|
|
Onze strijkers sfeervol in het O.L.V. Lyceum te Genk! |
Al een aantal jaren gedenkt het O.L.V. Lyceum te Genk in het begin van de novembermaand de dierbare overledenen van de Lyceumgemeenschap. Dit jaar (2012) vond op 8 november deze mooie en ingetogen bezinning opnieuw plaats. Naast het grote schoolkoor traden ook onze strijkers nu aan, omdat verscheidene onder hen er school lopen. Een rondvraag om ál de beschikbare strijkers te verenigen werd nagenoeg uitsluitend door de strijkers (violen, celli, contrabas) van ónze academie beantwoord. En ze lieten zich eens te meer van hun beste kant horen in het uiterst sfeervolle ‘Andante’ van Charles Dancla. Na afloop was iedereen uitermate verrast en in de wolken over hun bijdrage, want een strijkers-ensemble van eigen huis ziet men nu eenmaal niet elke dag op een Vlaamse middelbare school. Maar dankzij onze academie dus wel! Medeleerlingen, leerkachten en directie drukten ten stelligste de hoop uit, dat onze violisten in de toekomst zich nóg binnen de schoolmuren zullen laten horen. Het is intussen al lang niet meer de eerste keer, dat men van buiten Dilsen-Stokkem verlangend uitkijkt naar onze strijkers! |
|
Succesvolle premièrevoorstelling van ‘tiere liere’! |
De eerste voorstelling van ‘tiere liere’, op woensdag 31 oktober in het CC Dilsen, was een groot succes. ‘Tiere liere’ is het nieuwe muziekproject voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar van Dilsen-Stokkem. Tijdens de herfstvakantie beleefden 27 enthousiaste kinderen op een speelse manier en onder deskundige begeleiding heel wat plezier aan het samen musiceren. Belangrijkste doelstellingen van dit project zijn het ontdekken van de talenten van kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling, zowel op sociaal als op muzikaal vlak. Op woensdag 31 oktober daagde er heel wat volk op om de premièrevoorstelling bij te wonen. Onder leiding van dirigent en componist Ruben Appermont brachten de supergemotiveerde kinderen, samen met het orkest van de stedelijke academie voor muziek-woord-dans, enkele mooie liedjes! Het was een onvergetelijke ervaring en alle deelnemers kijken nu al uit naar de volgende editie tijdens het karnavalverlof 2013.
‘Tiere liere’ is een samenwerking tussen het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem, de kinderkoren K!Di en ZaZoe, de stedelijke academie voor muziek-woord-dans, Koor & Stem Vlaanderen en de basisscholen van Dilsen-Stokkem. |
|
Onze academie op het eeuwfeest van de St.Martinuskerk te Dilsen!
|
In 2012 werd onze St. Martinuskerk 100 jaar! Als dát niet uitbundig gevierd zou worden met o.a. een feestmis, aansluitend een academische zitting en een receptie tot slot! Martin Jacobs, de organist van de St. Martinus en oud-leerling van onze academie was dé man, dé bezieler, die iedereen hiervoor met iedereen in contact bracht. Maanden, zelfs jaren aan voorbereiding gingen eraan vooraf, maar het resultaat mocht er ook écht wel zijn!
Tijdens de academische zitting werd het prachtige nieuwe altaar ingehuldigd (de wijding door bisschop Hoogmartens tijdens een TV-mis volgde op 4 november), maar ook de nieuwe kazuifels en de nieuwe postzegel, speciaal voor deze gelegenheid ontworpen door Dilsenaar Jos Coolen, werden feestelijk voorgesteld! Dit alles vond plaats op 20 oktober in de kerk zelf! De parochiegemeenschap wou zoveel mogelijk mensen laten delen is dit feest en zo werd ook onze academie uitgenodigd om er bij te zijn.
De leerlingen uit de woordklas van collega Myriam Stinkens verzorgden niet alleen de lezingen tijdens de Eucharistieviering, maar ook de bindteksten tijdens de academische zitting. Iedereen mocht getuige zijn, dat ze dit niet alleen in een prachtige taal deden, maar ook met een klasse de gelegenheid waardig. Onze academie heeft op dit vlak écht wel troeven in huis!
Onze violisten kwamen pas in actie tijdens de academische zitting, waarin ze afwisselden met de verenigde Dilsen-Stokkemse koren olv. oud-Dilsenaar Jos Venken, die ook al in de Eucharistieviering het beste van zichzelf gaven. Zowel de koor- als de strijkersklanken vulden met hun jubelende pracht de hoge gewelven van de feesteling. Het uitbundige applaus hiervoor van het talrijk opgekomen publiek sprak trouwens boekdelen! Het prachtige Canticorum van Georg Friedrich Handel sloot als samenzang met allen in het kerkgebouw het officiële gedeelte af.
De daaropvolgende receptie was dé gelegenheid om met vrienden van vroeger en nu te klinken op de feesteling. Velen vroegen gewoon rechtuit, wanneer onze academie opnieuw te gast zou zijn in de St. Martinus. Er werd hier met de nodige klemtoon voor uitgenodigd! Een uitnodiging waar graag op in gegaan wordt! |
 |
|
|
Aangrijpend menselijk drama in Hotel Beau Sejour te Lanklaar!
|
Voor het jubileumjaar 2012 van August De Boeck, onze grootste Vlaamse componist uit het begin van de 20ste eeuw, vroeg het De Boeck-fonds aan het sextet ‘Cordes en bleu’ om op zoek te gaan naar de vrijwel onbekende mens achter de componist. Dit aan de hand van zijn recent ontdekte briefwisseling met 3 uitzonderlijke vrouwen en de muziek die hij voor hén schreef. Cordes en bleu, zijnde leerkrachten aan de muziekacademie van Dilsen-Stokkem werkten hiervoor 2 jaar samen met woordkunstenares Liliane Wilms en brachten dit in januari jl. in het Brusselse in première. Directeur van de muziekacademie D/S, Marc Vanhengel ,nam meteen het initiatief om deze tot nu toe onbekende brok cultuurgeschiedenis ook naar Dilsen-Stokkem te brengen. Voor een dergelijke voorstelling kon men zich geen prachtiger en juister kader voorstellen dan het Hotel Beau Sejour te Lanklaar.
Op 12 oktober vond deze zeer aangrijpende ‘en famille’-voorstelling er plaats voor een goed gevulde zaal. Ook vanuit Hasselt, Bilzen, Maastricht en Venlo was men hiervoor naar Dilsen-Stokkem gekomen. Bijna 2 uur lang namen Liliane Wilms en ‘Cordes en bleu’ de aanwezigen in een enge verstrengeling van woord, muziek en beeld mee naar verzwegen menselijk drama uit het begin van de vorige eeuw. Maar vooral de prachtige, helaas onbekende muziek van August De Boeck, die uit dit drama ontstond, ontroerde het publiek diep. De Boeck behoort niet voor niets tot de grootste Europese componisten van zijn generatie. De reacties van het publiek na afloop spraken trouwens boekdelen.
Voor de volgende voorstellingen hiervan reizen onze leerkrachten naar Brabant, Oost- en West-Vlaanderen. Dilsen-Stokkem zendt zijn cultuurzonen uit! |
 |
|
|
Strijkersklanken op OLV. Hemelvaart 2012!
|
OLV. Hemelvaartsdag, 15 augustus 2012: een heel uitzonderlijke dag! Voor het eerst sinds de Franse Revolutie keerde OLV. van Rust voor een dag vanuit Heppeneert terug naar Elen, waar ze in de Vroege Middeleeuwen met het Maaswater aanspoelde. Van in den beginne werd ze daarom in Elen vereerd en later dan ook in Heppeneert. En nu, na 2 eeuwen, terug in Elen!
Het was feest in Elen! In aanwezigheid van honderden mensen hield men die zomerse ochtend een openlucht Eucharistie aan de kapel van OLV. ter Rust. Een gele zomerzon strooide haar licht en zachte warmte rijkelijk over het Elense land. Na die mis trok een lange bedevaartstoet langs de velden en de Maas met fanfare, koren en OLV ter Rust terug richting Heppeneert.
In de vroege namiddag klonken plotseling mooie Vlaamse Maria-liederen vanuit het kerkje van Heppeneert! Heel de kerkgemeenschap zong, prachtig begeleid door onze violisten olv. Ward Prikken (oud-leerling van onze academie) en met Gaston Liefsoens aan het orgel. Mendy Rookmaaker vulde in enkele liederen met haar mooie sopraanstem heel het kerkgebouw. Oud-burgemeester Hubert Ramakers en zelf leerling aan onze academie, was de man die al deze elementen voor een prachtig concert bij elkaar bracht. Daarna volgde het Lof, eveneens opgeluisterd door onze strijkers!
Binnen in de kerk was geen stoel meer vrij. Buiten de kerk was geen stoel meer vrij. Gelukkig kon men buiten alles op grote schermen volgen. De sfeer was uniek: de overtuigingskracht van die samenzang, die prachtige vioolklanken in dat weidse, zonovergoten Maasdal. Nadien werd nog lang nagenoten van een zalig koel drankje in de schaduw van de grote linden. Niemand wou naar huis. |
 |
|
|
Het Pinsterweekend van 2012. Dilsen/Stokkem viert feest! Ook de strijkers!
|
Met o.a. "Dilsen zingt" en nog heel wat andere activiteiten genoot iedereen in Dilsen/Stokkem van een zonovergoten Pinksterweekeinde! Onze strijkers lieten zich daar allerminst bij onbetuigd. Een 14-koppig ensemble mocht, samen met het kerkkoor, de mooie Pinksterviering opluisteren in de St. Martinuskerk. Maar onze vedelaars wisten niet dat hen een verrassing te wachten stond ! Een concertmis vanaf het ruime hoogzaal van de St. Martinus werd een heuse geluidsopenbaring. Als het ware "in" het orgel mogen/kunnen zitten, die allesomvattende klank mogen ervaren en op een sublieme wijze mee het kerkschip mogen insturen... Indrukken, die men tijdens de lessen onmogelijk kan laten ervaren. Meteen werd duidelijk waarom muziek in een kerk het mooist tot zijn recht komt als die vanop deze plaats mag ontstaan. Bruckner, Elgar, Handel weerklonken, nu eens bezinnend, dan weer feestelijk door heel de kerk.
Het mooie orgel werd bespeeld door Martin Jacobs, oud-leerling van onze academie. Hem komt ook de organisatorische eer van deze prachtige Pinksterviering toe. Toch zou deze viering niet geworden zijn wat ze werd, zonder het zinvolle woord van Eerw. heer pastoor Braken. Hij plaatste een 2000jaar oud Pinkstergegeven zinvol in het heden.
Na afloop ontdekten de jongere violisten nog 1 oude kerkstoel in de kerk. Ook dit was voor hen een openbaring, een stoel die langs 2 kanten kan dienen! Ze keken zich de ogen uit. |
 |
 |
|
De violisten van Dilsen-Stokkem te Neerpelt en Maaseik in de Paastijd (2012)!
|
Al eerder nodigde de Neerpeltse fanfare De Dommelgalm onze violisten uit om samen musicerend het Lenteconcert te verklanken. Zeer fijne herinneringen, telkens weer, vanaf de 1ste samenwerking vormden het platform voor elke volgende keer. Ook dit jaar. De concerten gingengaan door in het internationaal bekende Dommelhof! Onze vedelaars slepen hun snaren in Stokkem, de fanfare blonk haar instrumenten in Neerpelt. 1 repetitie samen, op de dag van het concert volstond voor een onvergetelijke avond die 31ste maart, onder de kundige leiding van onze directeur Marc Vanhengel. Maar niet alleen de violisten kwamen van Stokkem, ook de soliste, sopraan Hanne Creemers, werd bij ons opgeleid! De goed gevulde zaal en het gulle applaus na afloop, het zegde alles!
Maar ondertussen... Al jaren droomde men in Maaseik om met Pasen in de Kruisherenkerk opnieuw de feestelijke koor- en orkestmuziek voor die hoogdag te laten klinken. Helaas, telkens weer ontbraken de strijkers om die droom te verwezenlijken. Tot Johan Boonen, baritondirigent van het bewuste Maaseikse koor in mei 2011 onze violisten in de St. Martinuskerk (Dilsen) in hun Mozartconcert bezig zag. Toen kwam alles plotseling een stuk dichterbij. Alleen was er even een probleem voor deze Pasen. Onze strijkers waren net dan óf in Neerpelt, óf op Romereis óf... Geen nood, Dilsen-Stokkem heeft heelwat prima oud-leerlingen. In een vingerknip waren die bij elkaar om het koor te begeleiden! Zo kon eindelijk op Paaszaterdag én Paasdag Georg Friedrich Handel 's muziek opnieuw in Maaseik jubelen! Koor en orkest met de juiste muziek op de juiste dag op de juiste plaats! Een oude traditie terug tot leven gekomen! De blijdschap was bij alle betrokkenen groot na afloop, zo groot dat musici en dirigent al meteen ideeën hadden voor de toekomst. Dit krijgt een staartje!
|
|
De strijkers van Dilsen-Stokkem over de jaren heen. Het cijfer 300!
|
Onze media richten hun grote schijnwerpers dagelijks, behalve op de sport, vrijwel uitsluitend op mensen/gebeurtenissen die negatief opvallen. Positiviteit lijkt onbestaande. Maar ze bestaat wél! Bv. de strijkers van onze academie van Dilsen-Stokkem. Met een gemiddelde van 25 concerten per seizoen, vnl. buiten de stadsgrenzen, traden zij de laatste 15 jaar zo een 300 keer (3-honderd keer!!!) op. Als we de spin-offs meerekenen komen we zelfs een flink stuk daarboven. 300 keer klonk de naam Dilsen-Stokkem elders in het land of zelfs in het buitenland. Op wedstrijden (met winnaars of finalisten), op festivals (Festival van Vlaanderen, Dranouter), in kathedralen (Gent, Reims, Amiens, Hasselt), in culturele centra (Bilzen, Hoeselt, Dilbeek, St. Truiden, Hasselt), op stadhuizen, voor andere academies (die geen of slechts enkele strijkers hadden en versterking wilden van Dilsen-Stokkem).
Duizenden mensen beleefden heerlijke uren door onze vedelaars. En, het mag ook eens gezegd worden: dit alles zonder verwondingen (zoals in de sport), kwaad bloed (zoals in de sport), vernielingen (zoals in de sport of na pop- en rockfestivals), zonder zwerfvuil in de straten na afloop (pop- en rockfestivals), zonder extra (grote) politiemacht, zonder geluidsoverlast, zonder drank- of drugmisbruik. Samengevat, zonder dat de belastingbetaler ook nog eens voor de extra kost mocht opdraaien. Neen, Dilsen-Stokkem beschikt over een kwaliteitsploeg van culturele ambassadeurs, die tot ver over haar grenzen haar naam uitdragen. Een kwaliteitsploeg uit de positieve wereld!
|
|
Onze strijkers op het Festival van Vlaanderen 2011!!!
|
|
|
Over de jaren bouwden onze strijkers stevig aan hun kwaliteit en reputatie. Maar de jongste bekroning voor hun inspanningen kwam totaal onverwacht (na een al prachtige muzikale lente 2011). Ze werden uitgenodigd door het Festival van Vlaanderen om bij te schuiven bij het befaamde kamerorkest Sebastian Strings, een ensemble van uitsluitend topmusici uit heel de wereld! De uitnodiging ging naar de beste strijkers van alle Limburgse academies, maar vrijwel enkel ónze mensen haalden (moeiteloos) de norm en vulden al de geboden plaatsen in het orkest!!!
Enkele weken op voorhand kwamen de partituren van de Luikse 18e eeuwse componist Grétry toe. Iedereen hoorde ze volledig te beheersen, want er zou maar 1 repetitie zijn met de Sebastian Strings. Die repetitie (op de dag zelf van het concert) zou geleid worden door de stichtster van het orkest, Katy Sebestyen. Zij geniet als violiste en pedagoge wereldfaam.
Op 25 juni om 10.00h, een druilerige ochtend maar dat kon niet deren, was het dan zover! Onze mensen schoven bij tussen Hongaren, Japanners, Grieken, Chinezen, Fransen, Brazilianen, Bulgaren... en ga zo maar door. De ene taal vloeide naadloos over in de andere bij de repetitie, maar voor onze strijkers was dat uiteraard geen probleem! Het belangrijkste was, dat deze internationale topstrijkers "geen enkele keer" moesten stoppen voor foutjes of beperkingen van onze mensen. Vanaf de eerste noot ging het meteen om interpretatie, stijl, kleur, lichaamstaal en interactie. Zoals normaal is bij musici van dat kaliber. Onze vedelaars brachten het er zelfs zó goed vanaf, dat de repetitie vóór de geplande tijd afgerond kon worden.
Om 20.30h ging dan het concert van start in de "Grote Concertzaal van het Casino" van Tongeren. Meteen viel de prachtige klank van heel het orkest op. Onze strijkers deden niet de minste afbreuk aan de internationale kwaliteit. 40 musici, die haarprecies samenspelen zonder dirigent! Ze mogen het hun nadoen. Dat bleek ook overduidelijk uit het langdurige en uitbundige applaus van het publiek. Maar het belangrijkste was de grote impact, voldoening en bekroning bij onze strijkers door hun nauwe samenwerking met zulke toplui. En natuurlijk ook, een internationaal festival op uw cv mogen schrijven! Het gebeurt niet elke dag. En zeker niet voor iedereen. Dilsen-Stokkem mag trots zijn op zijn strijkers. Niet veel gemeenten hebben zulke (culturele) ambassadeurs tot ver over de stads- en zelfs landgrenzen.
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|